Nieuwe coördinatoren voor de monumentengidsen

Paul van der Kuip en Henk Radstaake zijn de nieuwe coördinatoren van de monumentengidsen van het Gilde Zutphen. Zij volgen Clasien Burkels en Jan Westerik op, die in onze februari-nieuwsbrief ‘afscheid’ namen. De monumentengidsen maken het mogelijk dat het Erfgoedcentrum Zutphen steeds monumenten kan openstellen voor het publiek. Op dit moment zijn dat de Burgerzaal, Wijnhuistoren, Sint-Janskerk (met toren) en de Berkelruïne. In de zomer komt daar de Bourgonjetoren bij.

Beide heren zijn gepensioneerd, maar stilzitten achter de geraniums is er niet bij. Ze zetten zich alle twee al in als monumentengids toen ze de oproep hoorden voor opvolging van Clasien en Jan. Vanuit een bescheiden verantwoordelijkheidsgevoel besloten zij erop in te gaan. “Er moet natuurlijk wel iemand opstaan, anders sterft het straks een stille dood…” aldus Henk. Dat wilden ze niet laten gebeuren. “Maar de coördinatie van Clasien en Jan overnemen zag ik niet meteen zitten”, geeft hij toe. Pas toen hij hoorde dat Paul ook wel interesse had, werd dat anders; met zijn tweeën kunnen ze de taken verdelen. “We kenden elkaar al, we hebben samen gegidst in de Burgerzaal.”

Ingerold

Doordat ze al vroeg in beeld waren als de nieuwe coördinatoren konden ze geruime tijd de kunst afkijken van hun voorgangers. Paul ging nog geen jaar geleden met pensioen, Henk was al eerder gestopt met werken. “Geschiedenis was altijd al mijn grote passie en als kind ben ik veel in Zutphen geweest”, vertelt Henk. Sinds drie jaar is hij weer terug in de stad. “Als ik hier iets wil doen, dan is het monumentengids worden of stadswandelingen doen - daar ben ik snel ingerold. Op dat moment was er een pop-upmuseum in een David Evekinkhuisje. Ik ging erheen, hoorde dat ze gidsen te kort kwamen en een week later stond ik te gidsen. Daarna werd ik actief in de Wijnhuistoren en de Burgerzaal.”

Andere aanpak

Samen pakken ze nu de coördinatie van alle monumenten en gidsen, zij het op een iets andere wijze dan hun voorgangers. Paul: “Er was een kerngroep met Clasien als coördinator, plus de coördinatoren en schaduwcoördinatoren van de monumenten. Jan was de schaduw van Clasien. Wij hebben dat veranderd, wij hebben de taken verdeeld. Ik treed meer op in de contacten naar buiten toe, terwijl troubleshooting en technische zaken vooral op het bordje van Henk liggen.” “Het mag wel spannend en complex zijn”, zegt Henk gemotiveerd. “Maar”, vult Paul aan, “dat 24/7 aanstaan zoals Clasien dat deed, dat gaan wij niet doen.” Beide mannen kijken met respect naar wat zij en Jan hebben bereikt. “Ze hebben hartstikke veel en goed werk gedaan, de monumentengidsen vanaf de grond opgebouwd.” Henk: “Clasien is de moeder van de monumenten. Ze heeft het werk gedegen aangepakt en netjes afgerond, waardoor we beschikken over een schat aan informatie vanaf de start in 2018 tot nu.”

Wensen

Hoewel ze hun taken anders verdelen, is er daarom voor de mannen geen noodzaak om grote veranderingen door te voeren. Wensen hebben ze wel. “Scholing van de gidsen”, zegt Paul, “voor de verrijking van je kennis over de monumenten. Het is heel fijn als je als gids kennis hebt en niet meteen bij de eerste de beste vraag van een bezoeker het antwoord schuldig moet blijven.”

Op dit moment is de aandacht gericht op het nieuw te openen monument, de Bourgonjetoren. Ze zoeken gidsen om ook daar de bemensing rond te krijgen. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..