Ontwikkelingen Gelders Museum

Op 15 januari bracht gemeente Zutphen haar plan om een Gelders museum in onze gemeente te ontwikkelen naar buiten. Daarvoor biedt de gemeente ruimte aan, namelijk de Witte Vleugel aan de ’s-Gravenhof, die momenteel gedeeltelijk leeg staat. Na de provinciale verkiezingen werd door het nieuwe provinciebestuur de wens voor een provinciaal museum uitgesproken. Ook de Provinciale Staten staan achter het plan. Daarom laat de provincie momenteel een onderzoek uitvoeren en zij laat zich daarin bijstaan door Erfgoed Gelderland. Vier scenario’s moeten daarin worden onderzocht: een Gelders museum in een nieuw gebouw, aansluiten bij een ander museum, het verhaal van Gelderland reist continu door de provincie of er is enkel sprake van een digitaal verhaal. Daarbij zal ook worden gekeken naar de kosten. Want welke vorm het museum ook zou moeten gaan krijgen, de provincie zal er structureel geld voor vrij moeten maken.

De provincie schreef op 6 februari in een brief aan de Provinciale Staten dat er uit vele hoeken ideeën en suggesties worden aangedragen, zoals uit Zutphen dus. Het voorstel van Zutphen lijkt het meest op het tweede scenario, waarbij een museum aansluit een bestaand museum (Musea Zutphen) en plaats krijgt in een bestaand gebouw. Zutphen vindt een reizende tentoonstelling te mager, omdat dat wel veel geld kost, maar als museum profiteer je dan alleen maar als de tentoonstelling langs komt. We kiezen ook niet voor een digitaal museum, daarin kun je nooit zo goed het verhaal overbrengen als in een fysiek museum. Zutphen wil een aantrekkelijk museum, vooral voor de jeugd, waar je de geschiedenis van Gelderland als het ware voelt.

Naar verwachting komt het rapport van de provincie in de zomer naar buiten. We weten dat de Provinciale Staten het provinciale bestuur op de hielen zit; PS wil nog voor de zomer met het bestuur verder praten over de realisatie van het museum. Hopelijk betekent dat dat het onderzoeksrapport niet al te lang op zich laat wachten en we deze zomer weer meer kunnen vertellen over de ontwikkelingen.