Stagiaire Ruth: "Zegels reinigen en Latijnse teksten lezen"

Afgelopen week liep Ruth de Jong stage bij het Regionaal Archief Zutphen (RAZ). Ruth is vierdejaars leerling van het Eligant Lyceum in Zutphen. In haar "sollicitatiebrief" schreef ze dat ze nooit aan de beroepen archivaris of papierconservator zou denken bij haar latere carrière. Maar leergierig als zij is, wilde ze graag kennismaken met deze twee specialistische beroepen.

Omdat Ruth grote belangstelling heeft voor Klassieke Talen bedacht het archief om haar een oorkonde te laten analyseren, eentje geschreven in het Latijn. Voordat ze met de tekst zelf aan de slag mocht, leerde zij eerst wat een oorkonde of charter is. Onder toeziend oog van de restaurator maakte zij enkele oeroude zegels schoon.

De oorkonde die de archivaris voor haar had uitgezocht komt uit het jaar 1312 en is hier in volle glorie te bewonderen. Opdracht aan Ruth: kijk maar eens wat je van deze tekst kunt maken. Hieronder het resultaat. Wat ons betreft kan Ruth best archivaris of conservator worden!

Het verslag van Ruth

Bij deze het tekstje wat ik van het onderzoek naar de charter heb gemaakt:

Door middel van chronologie valt te achterhalen wanneer de tekst van de charter is geschreven. Chronologie betekent letterlijk de wetenschap van tijd of tijdsleer. Het wordt gebruikt voor het bepalen van een datum volgens de Gregoriaanse kalender. In deze tekst gaat het over de donderdag na het feest van de heilige Bonifatius. Om te weten op welke datum dit was, moet je eerst weten op welke dag de feestdag van Bonifatius dat jaar viel. In de tekst gaat het over het jaartal 1312. In dat jaar viel de feestdag op een maandag. De maandag was dus 5 juni, waardoor de donderdag van die week op 8 juni viel. Dit is dus de dag waarop deze tekst geschreven is.

In de tekst gaat het onder andere over een watermolen. Nu is er geen watermolen meer in Zutphen, maar vroeger waren er vijf watermolens op de Overwelving. Zo moet dat er ongeveer uit hebben gezien:

Verder gaat het in de charter over een betaling met 1000 pond bijenwas. Dit is omdat bijenwas best kostbaar was en er konden belangrijke dingen mee gemaakt worden: kaarsen voor het licht en zegels voor onder brieven als deze. De zegels waren als een handtekening. Door zo’n zegel wist de ontvanger van de brief dus zeker dat deze echt was.

Heel erg bedankt voor de leuke stage!