De Berkelruïne is weer open
De stad bruist, het is 28 april en het is koopzondag in Zutphen. Koningsdag ligt net achter ons en de zoete geuren van de Zeldzaam Mooi Markt drijven door de lucht op weg naar de Berkelruïne. Want koopzondag betekent de komende maanden dat je de Berkelruïne kunt beklimmen. Het zonnetje schijnt uitbundig en dat maakt de eerste opening in 2024 heel plezierig.
4000
Het loopt tegen drieën en dat betekent de wisseling van de gidsen. In de kleine twee uur dat de ruïne al open is zijn er al 150 bezoekers geturfd. In geheel 2023 waren dat er 4000 in totaal. Een aantal waar de gidsen heel blij mee zijn, zij willen niets liever dan bezoekers vertellen over de historie en bijzonderheden van de Berkelruïne. Wat opvalt bij de gidsen is de hoeveelheid Zutphense bewoners. Hun enthousiasme dat ze de ruïne kunnen beklimmen, steken ze zeker niet onder stoelen of banken. Jarenlang langs deze plek fietsen en dan opeens kunnen afstappen en de trap op gaan, ze worden er blij van.
Postbode
Tijdens de allereerste opening van de Berkelruïne stopte er een vrouwelijke postbode bij de ruïne. De fietstassen propvol en op weg voor haar wijk, maar de aanblik van een open deur liet haar meteen de fiets wegzetten en vragen of ze echt naar boven kon. De gids beloofde over de post te waken. De toeristen weten de Berkelruïne ook goed te vinden, een combinatie met de Fluisterboot is al snel gemaakt.
Gereedmaken
De opening van het seizoen begon met het schoonmaken, en het eventuele reparaties uitvoeren van de ruïne en toegangsruimte. Verzorgd door het Erfgoedcentrum Zutphen, dat de openstellingen van de monumenten in Zutphen beschikbaar maakt. De natuur heeft open spel op de galerij en planten nestelen zich graag tussen de oude stenen in de muren. “Bouwhistoricus Jeroen Krijnen doet hiervoor een inspectieronde. Want mag eventuele klimop verwijderd worden, er wordt gewaakt over de beschermde Muurleeuwenbek en de Gele Helmplant. Zorgvuldig faunabeheer is het beleid”, vertelt coördinator Hans Vermeer.
Gidsen van het Monumentengilde
Er zijn vier monumentengidsen die per koppel twee uur dienst draaien. Tijmen Ostermann en Marianne Braun worden juist afgelost door Hans Vermeer en Leonard van der Feen. Ze zijn trost op ‘hun’ ruïne, ze delen het verhaal graag met alle bezoekers. “Er zijn bezoekers die hier komen voor de geschiedenis, of juist voor de fotografie. Maar ook komen er bezoekers speciaal voor de bijzondere flora”, vertelt Ostermann. “Naast de informatie en geschiedenis die wij kunnen vertellen zijn er ook informatiepanelen waarop de bezoeker meer te weten kan komen”, besluit Van der Feen. Hij klikt een paar keer op de teller, weer beklimmen nieuwe bezoekers de trap. De Berkelruïne is tot en met oktober op koopzondagen van 13.00 tot 17.00 uur gratis te beklimmen. Ook geopend tijdens het Open Monumentenweekend (14/15 september).
Foto's:
- Boven: De Berkelruïne (foto Jolanda van Velzen)
- Onder: De monumentengidsen van het Gilde ontvangen bezoekers bij de Berkelruïne. Van links naar rechts Leonard van der Feen, Tijmen Ostermann, Hans Vermeer en Marianne Braun. (foto Margreet Keijzer)