Erfgoedvrijwilliger Maureen Brouwer: “Ik zie helemaal voor me hoe ze die potten gebruikten”
Door Lisette Eindhoven
Bij Erfgoedcentrum Zutphen werken vele vrijwilligers. Elke maand vertelt een van hen wat dat voor hem of haar betekent. Deze keer spraken wij met Maureen Brouwer, zij werkt een oud project uit bij team Archeologie.
“In augustus 2022 ben ik begonnen aan de uitwerking van een vondstencomplex van een opgraving uit 1985”, vertelt Maureen Brouwer. “In een beerput op de locatie waar nu C&A is, werden honderden scherven keramiek en andere materialen uit het begin van de zeventiende eeuw gevonden. In die tijd, rond 1600-1625, heerste de pest in Zutphen en al het serviesgoed is toen mogelijk na een besmetting in een keer weggegooid.” In 1985 is al wel gestart met de uitwerking, maar dat is in 2022 pas echt opgepakt. Samen met andere vrijwilligers en archeologen puzzelde Maureen de scherven aan elkaar. “De tafel werd steeds leger.”
Van student naar vrijwilliger
Voordat Maureen vrijwilliger werd bij team archeologie, deed zij een afstudeeropdracht voor de opleiding archeologie bij hogeschool Saxion. Toen werkte ze verschillende aardewerkvondsten uit. “Na mijn afstuderen wist ik niet precies wat ik wilde, verder studeren aan de universiteit was voor mij vanwege mijn gezondheid te veel. Ik heb een hartafwijking waardoor ik geen volle dagen kan werken. Een goede vriend van mijn opa heeft mij begeleid bij het vinden van dit werk.”
Objectbeschrijving
Nu alle stukjes aan elkaar zijn gepuzzeld en de objecten grotendeels compleet zijn, is Maureen vooral bezig met het beschrijven van de objecten. Ze doet dat volgens het landelijk gebruikte Deventer systeem en ze legt alles vast in de database: de vormtypen, dateringen, tekeningen, foto’s, het aantal scherven van bodem, wand en rand, de vorm – met of zonder oor, pootjes of steel, de afwerking. Het gaat onder andere om kookgerei en tafelgerei zoals borden, schenkkannen, maar ook pispotten en nog veel meer. “We verzamelen deze gegevens om hopelijk iets te kunnen zeggen over de gebruikers van de keramiek. Er zitten hele mooie objecten bij zoals de baardmankruikjes en gedecoreerd keramiek. Samen met de archeologen probeer ik uit te vinden wat voor type object ik in handen heb. Dat kost soms veel tijd, vooral als zo’n type nog niet in de database staat.”
Technische kennis
Tijdens haar studie ontdekte Maureen dat ze aardewerk uit de nieuwe tijd wel heel bijzonder vond. “Het is fascinerend om te bedenken dat zoiets ouds ook echt gebruikt is en dat ze rond 1600 al zulke goede technieken kenden. Ik zie helemaal voor me hoe ze die potten gebruikten.” Het samenwerken met de collega’s bevalt Maureen ook heel goed. “Het is heel leuk om samen aan een project te werken en mensen te leren kennen. We volgen ook samen cursussen.” Maureen deed bij archeoloog Arjan al een cursus technisch tekenen en binnenkort gaat ze naar een cursus over restaureren. “Dat is helemaal nieuw voor mij, ik heb dat nog nooit gedaan.”
Interview met Frans Verheijen over puzzelen met de scherven op https://erfgoedcentrumzutphen.nl/ontdekken/ontdek/nieuws/743-erfgoedvrijwilliger-frans-verheijen