Jaarverslag 2023 van het RAZ

Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ), een van de vier erfgoedpartners van het Erfgoedcentrum Zutphen, presenteert het jaarverslag 2023. Alle activiteiten van het afgelopen jaar komen in het jaarverslag voorbij. Download het verslag hier om het in te zien.

In dit jaarverslag wordt één aspect van de dienstverlening van het RAZ extra belicht: het beantwoorden van e-mails. De digitalisering van de afgelopen decennia heeft ertoe geleid dat de studiezaal nog maar weinig wordt bezocht. Het Erfgoedportaal daarentegen is 24/7 open en biedt een enorme schat aan gegevens. Die gegevens roepen ook vragen op. Vragen van onderzoekers en experts, van startende stamboomonderzoekers in binnen- en buitenland maar ook van inwoners van deze regio die oude bouwtekeningen nodig hebben.

In het verslag staat een klein aantal concrete voorbeelden van vragen die dagelijks in de inbox verschijnen. Die vragen gaan over de pupillen van Nederlandsch Mettray in Eefde en de bewoners van Groot Graffel in Warnsveld, over de straatnaam Naadzak in Zutphen en een magescheid in Brummen. Elke vragensteller krijgt een antwoord. Bij korte vragen is dat vaak een concreet antwoord, bij grotere vragen is het verzoek om zelf onderzoek in de studiezaal te komen doen. Steeds vaker kunnen we de partners en het netwerk van het Erfgoedcentrum Zutphen inschakelen. Al met al is het beantwoorden van al die vragen arbeidsintensief werk. Gelukkig krijgt het RAZ ook vaak een dankjewel-bericht retour.

In het jaarverslag van het RAZ zijn in een apart hoofdstuk de activiteiten van het Erfgoedcentrum Zutphen opgenomen.

Foto: Deze foto, uit de fotocollectie Lochem, werd opgestuurd naar aanleiding van een vraag om informatie voor een nieuw toeristenbordje op de Kalenberg in Barchem.