Vondsten van Thomas (11) in museum
Elf jaar oud en dan al je archeologische vondsten in het museum! Vanaf 15 juni mag Thomas den Braven (11) zijn bijzondere vondsten onthullen in het Stedelijk Museum Zutphen. Hij volgt daarmee Tibbe Snel op, die afgelopen jaar de vitrine met "Jeugdschatten" mocht vullen. De jeugdschat van Thomas is te zien vanaf de start van de nieuwe tentoonstelling 'Gedrukt in Zutphen': een messing boeksluiting uit de zestiende eeuw.
Het themajaar van het Erfgoedcentrum Zutphen is dit jaar 'Gedrukt in Zutphen' en daar sluit de tentoonstelling mét de jeugdschatten perfect op aan. Het Stedelijk Museum Zutphen heeft een speciale vitrine voor ‘jeugdschatten’. De archeologen van de gemeente Zutphen duiden de vondsten en maken zo het verhaal erbij compleet.
Flesje
Dit keeri is dat dus een vondst van Thomas den Braven. In februari 2023 speelde hij (toen bijna 10 jaar oud) met een vriendje rond de Hanzehof. Naast een kort daarvoor uitgegraven bouwput lag een bult aarde. Een prachtige plek om eens te onderzoeken op die leeftijd. Naast wat oude scherfjes was er niet veel te zien, maar een complete fles trok toch de aandacht en Thomas nam deze mee naar huis. Eenmaal thuis liet hij de fles – ruim veertig jaar oud met nog een restje Berenburg - aan zijn ouders zien. De vader van Thomas is archeoloog in Zutphen, zijn interesse was meteen gewekt. De aanleg van de bouwput was weliswaar eerder archeologisch begeleid, maar de uitgegraven grond was toen nog niet goed onderzocht op vondsten: zou er wellicht nog meer liggen? Hij stelde voor om daar nog eens samen te gaan kijken maar nu zou hij zijn metaaldetector meenemen.
Spijkers
“We hoorden een piepje”, vertelt Thomas, “maar het was een spijker die omhoog kwam. Daarna een bierflesdop. Toen er weer een geluid klonk dacht ik dat het wel weer een spijker zou zijn. Maar mijn vader liep mee en die zag dat het iets anders was. Het was een rechthoekig stukje koper en hij zei meteen: Hé, dat is een boekbeslag! Ik zei: dat ken ik niet, is dat bijzonder? Blijkt het heel bijzonder, ik had er nog nooit van gehoord. Maar toen voelde ik ook: dit is iets belangrijks.”
Schoonmaken
“Ik mocht mee naar archeologie en helpen met schoonmaken; het zand en het vuil er vanaf halen. Eerst met een mesje, toen met een tandenborstel. Toen zag hij er beter uit, de kleur van oud metaal, niet meer groenig. Ik kreeg wel steeds te horen dat ik voorzichtig moest doen en goed moest oppassen om niets te beschadigen. Het boekbeslag is wel zeven centimeter groot. Er zit ook nog een stukje leer aan”, vertelt hij trots en haalt een antiek boek uit de kast om te laten zien waar zo’n boekbeslag zou hebben gezeten. De archeologen van de gemeente Zutphen, misschien Thomas’ vader wel, duiden alle vondsten, ook deze jeugdschat. De vijfhonderd jaar oude boeksluiting en andere vondsten uit de bouwput achter de Hanzehof vormen in elk geval een mooie aanvulling op het eerder verschenen archeologische rapport ZAP 157 (klik hier voor de digitale versie - opent in nieuw venster).
Star Wars Lego
“Nu komt het boekbeslag in de vitrine van jeugdschatten te liggen, het past bij het themajaar.” Op 15 juni, tijdens de Nationale Archeologiedag in het museum, worden het boekbeslag en Thomas in het zonnetje gezet. “Dat is spannend, maar ook heel leuk. Maar…, het zoeken naar bodemschatten was voor één keer wel leuk, maar het wordt beslist geen hobby. Ik houd veel meer van het spelen met Lego, en dan vooral Star Wars Lego.”, besluit Thomas. Dat is wel duidelijk als je hem in zijn Lego T-shirt ziet lopen. Hoe een kleine fles zomaar kon leiden naar een prachtige en bijzondere vondst die straks door iedereen bewonderd kan worden.
Gedrukt in Zutphen is van 15 juni 2024 t/m 15 september 2024 te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.