Rondje Erfgoed: nieuwe fietsroute door de Gelderse Stedendriehoek

Fiets dit rondje vanaf 29 mei met een uniek verzamelalbum in de hand

In de Gelderse Stedendriehoek, het gebied rondom Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen, vind je een schat aan bijzonder erfgoed. Van de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, de karakteristieke Berkelzomp en de laatmiddeleeuwse Ludgeruskerk tot aan Stedelijk Museum Zutphen en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland. Erfgoedlocaties met boeiende verhalen en bovendien op steenworp afstand van elkaar, heel goed bereikbaar per fiets en soms ook te voet of zelfs per stoomtrein. Een nieuwe fietsroute verbindt deze locaties op een bijzondere manier: Rondje Erfgoed.

Al die bijzondere verhalen zijn samengebracht in een uniek routeboekje: naast achtergrondinformatie, tips, fiets- en wandelroutes en bijzondere wetenswaardigheden vind je in deze gids ook foto's en andere afbeeldingen. Maar... niet bij elke erfgoedlocatie zijn alle bijbehorende afbeeldingen opgenomen. De stickers die nodig zijn om dit routeboek compleet te maken, krijg je gratis bij een bezoek aan die locaties. In de gemeente Zutphen verzamel je ze bij het Stedelijk Museum. Spaar alle stickers en maak van dit album een mooi aandenken aan jouw Rondje Erfgoed!

Gemeenten en erfgoedlocaties ‘aan het woord’

In dit verzamelalbum vertellen de vijf deelnemende gemeenten iets over hun (erfgoed)geschiedenis en wat je in die gemeente kunt doen, zien én beleven. Van een wandeling langs beken, sprengen en de uiterwaarden tot een bezoek aan één van de vele evenementen of musea die deze gemeenten rijk zijn.

Elke erfgoedlocatie neemt je in het kort mee terug in de tijd én vertelt natuurlijk ook wat je daar nú kunt doen. Zo zijn er bij verschillende locaties verrassende en leerzame rondleidingen, kun je bijvoorbeeld met een Berkelzomp over de Berkel varen en kom je meer te weten over Aleyda, de heks van Almen. Via QR-codes in het boekje word je doorverwezen naar de website van een gemeente of locatie, waar je informatie vindt over de openingstijden, activiteiten, evenementen en tentoonstellingen.

Routeboekje 

Naast achtergrondinformatie vind je in dit album verschillende routes waarmee je jouw Rondje Erfgoed kunt plannen. Er is niet alleen een hoofdroute die je langs alle locaties voert, maar bij de locaties zijn ook routes opgenomen waarmee je de directe omgeving per fiets, te voet of zelfs met de stoomtrein kunt verkennen. Waar je jouw Rondje Erfgoed begint, is aan jou: je kunt de route in elke gemeente en bij elke erfgoedlocatie starten. Bij elke locatie is een routebeschrijving opgenomen naar de volgende locatie, waarbij zoveel mogelijk gebruikgemaakt is van knooppuntenroutes.  

De Gelderse Stedendriehoek  

Het project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en met hulp van de ‘Tijdelijke subsidieregeling cultuur en erfgoed Gelderse regio Stedendriehoek gemeente Zutphen 2023- 2024’ tot stand gekomen. Naast de gemeente Zutphen vallen ook de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem en Voorst binnen deze regeling.  
 
Rondje Erfgoed is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen die gemeenten en de erfgoedinstellingen die met hun verhalen in dit verzamelalbum zijn opgenomen. Die verhalen, die ook verbonden zijn aan het Verhaal van Gelderland, vormen samen een bijzondere ontdekkingstocht door de Gelderse Stedendriehoek.  

Te koop bij Stedelijk Museum Zutphen

Verkoopadressen

Rondje Erfgoed is in Zutphen te koop bij het Stedelijk Museum Zutphen. Dit routeboekje en verzamelalbum ineen kost € 3,00; de stickers verzamel je gratis bij de deelnemende locaties.

Maak kans op een persoonlijke rondleiding

Wanneer je voor 31 december 2024 alle stickers verzameld hebt, maak je kans op een persoonlijke rondleiding bij een van de erfgoedlocaties. Heb je alle locaties bezocht en is je album vol? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meedoen kan tot 31 december 2024, maar wacht niet te lang: alleen de eerste 20 aanmeldingen krijgen deze rondleiding, inclusief koffie en gebak, aangeboden.

Samenwerkingspartners Rondje Erfgoed 

Rondje Erfgoed is een samenwerking tussen de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en de erfgoedinstellingen Berkelzomp Ente, CODA Archief & Erfgoed, Eerbeek Papierdorp, Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem, Huis Verwolde, Landgoed de Poll, Ludgeruskerk, Musea Zutphen, Museum MORE, Museum STAAL, Museum Zozijn, Papierfabriek De Middelste Molen, Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk, Theatermakers Achterhoek, de Veluwse Stoomtreinmaatschappij en VVV Lochem. 

Ontdek met deze gids in de hand de Gelderse Stedendriehoek en kom al fietsend meer te weten over bijzonder Gelders erfgoed.