Erfgoedvrijwilliger Gerard Kriek: "Het is zo gaaf als je al de verhalen kent!"
Door Lisette Eindhoven
Bij Erfgoedcentrum Zutphen werken vele vrijwilligers. Elke maand vertelt een van hen wat dat voor hem of haar betekent. Deze keer spraken wij met Gerard Kriek, hij geeft onder meer museumlessen bij de Musea Zutphen.
Op tafel ligt een stapeltje boeken en een map met papieren. Hier haalt Gerard Kriek zijn informatie en inspiratie vandaan voor zijn rondleidingen en museumlessen. “Heel veel mensen vragen mij of ik ooit docent geschiedenis was”, lacht Gerard. “Nee dus, ik was docent Nederlands. Ik hou van Nederlandse literatuur en in de afgelopen jaren ben ik steeds meer over geschiedenis gaan lezen. Zoals Het geuzenboek van Louis Paul Boon over de tweede helft van de zestiende eeuw en boeken van Chaim Potok en Margot Vanderstraeten over het Jodendom. Maar ik verdiep me ook in mythologieën en opera’s. Vooral die laatste geven inzicht in de maatschappelijke omstandigheden in die tijd.”
Verhalenverteller
“Ik gebruik niet alles wat ik lees, maar het geeft me wel een breder perspectief. Het is helemaal geweldig om alles uit te vlooien, het is zo gaaf als je al de verhalen kent!” Gerard kwam eigenlijk bij toeval in musea terecht, naast de Zutphense musea is hij onder andere ook vrijwilliger in museum Staal in Almen en voorheen in Kasteel Rosendael. “Ik werd een paar jaar geleden geïnspireerd door een rondleider in kasteel Doorn. Die man wist zo ontzettend veel. En toen een kennis vertelde dat er in Zutphen een museumdocent gevraagd werd, twijfelde ik niet. Ik ben Zutphenkunde gaan doen en kunsttijdschriften gaan lezen om ook de kunstkant meer te ontwikkelen.”
Toneelspeler
Gerard is lid van de toneelvereniging van het Gilde in Zutphen en ook tijdens zijn lessen en rondleidingen kruipt Gerard helemaal in zijn rol. “Als de les over de adel gaat, heb ik een keurig pak aan met kroontjes op een overhemd en een witte pruik op met een staartje erin. En op de vijftigjarige sterfdatum van Henriëtte Polak kwam ik in het zwart. Ik speelde ook het leven van de zeerover Splinter Loeff na.” Gerard lacht: “Ik heb geen script nodig om te bedenken wat een zeerover allemaal kan uithalen. Op archeologiedag 15 juni ben ik een stoffige archeoloog die vertelt wat hij allemaal uit grond heeft gehaald.”
Opbouwwerker
Gerard doet nog meer dan in boeken duiken, verhalen vertellen en de geschiedenis naspelen. “Eind juni help ik weer mee bij het opbouwen van de Mobiele Erfgoedtentoonstelling, de MET. We halen de stellingen op uit de opslag in het stadhuis en brengen het voor de tentoonstelling naar de Polbeek. Met een klein ploegje bouwen we de tentoonstelling op en breken ze weer af. Het is altijd heel gezellig! Ook tijdens het rondleiden heb ik leuke contacten, zowel met de deelnemers als met de collega’s.” Hij verheugt zich er nu al op dat hij zich kan gaan inleven en inlezen op de nieuwe tentoonstelling, Gedrukt in Zutphen. “Leren is voor mij ontspannen, het geeft mij energie.”