11-jarige stelt zijn ‘jeugdschatten’ tentoon in Stedelijk Museum Zutphen
Voor Thomas den Braven (11) was het zaterdag een spannende dag: hij mocht een vitrine onthullen in het Stedelijk Museum Zutphen met daarin zijn eigen archeologische vondsten. Die had hij met een metaaldetector opgedoken in Zutphen. De onthulling was meteen de start van de Nationale Archeologiedag 2024 in Zutphen.
De zaal in het museum waar Thomas zijn schatten mocht presenteren liep om elf uur direct vol met nieuwsgierige bezoekers. Dat waren de familie van Thomas, maar ook de familie van Tibbe Snel – die afgelopen jaar zíjn Jeugdschatten mocht tentoonstellen in het museum, en andere belangstellenden. Met een 17e-eeuwse scherf droeg hij zaterdag het ‘stokje’ symbolisch over aan Thomas.
Na een hartelijk welkom door Raïssa Velders van het museum, legde de 11-jarige heel goed uit wat hij had gevonden. En wat dat bleek te zijn: een fraai versierde boeksluiting van rond 1500. In de Librije zijn dit soort boeksluitingen nog te zien, en ook in bijvoorbeeld het British Museum en Boymans van Beuningen. Samen met vrijwilliger Ronald Dingshoff van team Archeologie heeft Thomas het boekbeslag helemaal schoongemaakt, waardoor veel details zichtbaar zijn geworden. Bijzonder is ook dat het leer waar deze boeksluiting aan vastzat bewaard gebleven is.
Speciale vitrine
Het museum heeft een speciale vitrine voor dit soort jeugdschatten. Er zijn namelijk veel jongeren die de omgeving afstruinen met hun metaaldetector. Als ze iets moois hebben gevonden, zijn ze van harte welkom in het museum. De archeologen onderzoeken de vondst en als het iets bijzonders is, dan bestaat de kans dat ook die jeugdschatten tijdelijk een mooie plek in het museum krijgen. Iedereen tot achttien jaar kan hiervoor contact opnemen met het museum.
Viking Crime Scene
Na de onthulling nam een van de archeologen de gasten mee met een rondleiding bij team Archeologie. Daar demonstreerden vrijwilligers en medewerkers de hele dag wat er gebeurt met vondsten. Ze vertelden enthousiast over hun werk. Bezoekers die zelf iets gevonden hebben, konden dat laten onderzoeken door de archeologen van de gemeente Zutphen en van PAN (Portable Antiquities Netherlands). De archeologen-in-spe konden deelnemen aan de spellen van de mobiele ArcheoHotspot, een speurtocht en… de gloednieuwe Viking Crime Scene. Hierin moeten de deelnemers als een detective een archeologisch raadsel oplossen: wie heeft meer dan duizend jaar geleden bewoners van Zutphen vermoord? Want in het jaar 882 vond een overval plaats en meer dan duizend jaar later vonden archeologen de resten van vermoorde mensen, verbrande huizen en gebroken spullen. In het museum zijn de vondsten uitgestald als een crime scene zoals archeologen die aantroffen. Met een loep bij de hand beantwoorden de spelers vragen aan de hand van verschillende objecten in het museum zoals een zwaard en replica’s van botten. Stapje voor stapje ontcijfer je wat er is gebeurd…
De Nationale Archeologiedag in Zutphen is georganiseerd door het Stedelijk Museum Zutphen en team Archeologie – beide partner van het Erfgoedcentrum Zutphen.
> Lees ook dit interview met Thomas over zijn vondsten
Op de foto’s:
- Boven: Thomas den Braven (11) bij zijn Jeugdschatten. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)
- Onder links: In het auditorium van het museum kon iedereen aan de slag met de spellen van de ArcheoHotspot. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)
- Onder midden: Nieuw: De Viking Crime Scene: wie ontdekt wie meer dan duizend jaar geleden inwoners van Zutphen heeft vermoord? (foto Erfgoedcentrum Zutphen)
- Onder rechts: In de rondleidingen kon iedereen de archeologen het hemd van het lijf vragen over wat er allemaal met archeologische vondsten gebeurt. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)