Wij werken samen met... de gemeente Rees

Rees is een kleine gemeente en stad die behoort tot het Kreis Kleve in de Euregio Rijn-Waal in Duitsland. Het is een oude vestings- en Hanzestad gelegen aan de Rijn. Burgers uit Rees en omgeving waren in de Hanzeperiode zeer actief in het graanvervoer over de Rijn en Waal en ze worden al vermeld op tolbrieven uit Nijmegen. Het Erfgoedcentrum Zutphen is onlangs een samenwerking aangegaan met deze gemeente. Rees wil zijn rijke geschiedenis uit gaan dragen en daarmee meer in het oog komen van het toeristische publiek.

In de zeventiende eeuw werd Rees door Nederlanders bezet als onderdeel van de Kleefse barrière. Deze barrière, ook bekend als Rijnforten, was de benaming voor een zestal vestigingen in het Hertogdom Kleef. Zij waren echter niet in het bezit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, maar onze garnizoenen mochten daar wel gelegerd worden. Daarmee kon Nederland zorgen voor extra verdediging van de Republiek.

Hanzesteden

Zutphen en Rees hebben wel iets gezamenlijks. Aan het begin van de twaalfde eeuw trouwde Irmgard van Zutphen met graaf Gerard II van Gelre, waarmee Zutphen een factor van betekenis werd in Gelderland. Irmgard, die zeer vermogend was, begunstigde Rees met een kerk.

Het gegeven dat Rees, net als Zutphen, een Hanzestad was, was het aanknopingspunt voor Rees om ons te benaderen. Samen gaan we op zoek naar manieren om kennis uit te wisselen, tentoonstellingen te ontwikkelingen of samen op te trekken in toerisme.