Gedrukt in Zutphen: Naar school met Thieme

Ons themajaar ‘Gedrukt in Zutphen’ wordt op verschillende manieren en locaties uitgelicht. In het Stedelijk Museum Zutphen is deze maand de grote gelijknamige tentoonstelling van start gegaan en in de stad kun je kleine expositie vinden. Zoals ‘Naar school met Thieme’ in de bibliotheek in de Broederenkerk.

Het is een kleine, maar bijzondere expositie. Particulieren leenden hiervoor unieke uitgaven uit: Zutphen in Dagen van Spanning, een verslag van de bevrijding van Zutphen begin 1945, de Geschiedenis der stad Zutphen en twee Handboekjes voor het verzamelen van stenen en fossielen, allen gedrukt bij Thieme.

Paasch-Eijeren

In 1824 was er al een leesboekje voor kinderen uitgebracht door H.C.A. Thieme. Met als titel: De Paasch-Eijeren. Dit komt uit de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen. Het laat aan de jeugd van nu ook maar weer zien hoe taal door de eeuwen heen is veranderd.

De schoolatlassen van Thieme uit de periode 1922 tot 1966 zijn in de tweede vitrine bijeengebracht. De Lochemse leraar G. Prop - er is een school naar hem vernoemd - was als samensteller van menig atlas decennialang aan Thieme verbonden. Ook deze uitgaven komen uit een particuliere collectie.

Gedrukt woord

Er was een grote behoefte aan het gedrukte woord en al vanaf het eerste boek dat in Zutphen werd gedrukt – 1518 - werden er in Zutphen uitgeverijen en drukkerijen gesticht. De bekendste is ongetwijfeld Thieme. Wie heeft geen onderwijsboeken en atlassen van deze uitgeverij op school gebruikt?
Uitgeverij Thieme vertrok in 2009 uit Zutphen, waar het toen al 217 jaar actief was. De naam Thieme is opgegaan in de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff in Amersfoort. Ook bij de meest moderne educatiemiddelen zal je dus de naam Thieme terugvinden.

Loop gerust eens binnen bij de bibliotheek om deze expositie te bekijken. De bibliotheek is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De andere presentaties vind je in de Burgerzaal, de Walburgiskerk en de Hanzehof. Ze zijn allemaal samengesteld door het Stedelijk Museum Zutphen. Een vijfde presentatie staat op het Eligant Lyceum. Vier leerlingen hebben die expositie gemaakt als onderdeel van hun lesprogramma.