Historische foto’s op de digitale kaart

Onze beeldbank kent een nieuwe toepassing: bij historische foto’s en kaarten is een locatiekaartje geplaatst. Een druppel op het kaartje geeft aan waar het gefotografeerde huis, straat of object zich bevindt. Veel foto’s kennen nu nog een globale positionering, maar er wordt hard gewerkt aan het nauwkeurig “pinpointen” van de hele collectie.

Met de komst van de digitale fotocamera en de smartphone is het lokaliseren van foto’s heel gemakkelijk geworden. Afhankelijk van de persoonlijke instellingen van het apparaat wordt een brij aan metagegevens aan de foto toegevoegd. De standplaats van de fotograaf is er daar een van. Bij upload naar digitale fotoalbums en populaire apps als Polarsteps en Strava worden foto’s vervolgens automatisch op een kaart gezet.

Standpunt of object?

De historische foto- en kaartencollectie van het Erfgoedcentrum Zutphen kent dit gemak natuurlijk niet. Elke foto of kaart moet handmatig van een locatie worden voorzien. Dat heeft wel één voordeel: per foto kan worden bepaald of de druppel op de standplaats of op het gefotografeerde object wordt gezet. Er zijn erfgoedbeeldbanken die zowel object als standplaats pinpointen, maar het Erfgoedcentrum Zutphen kiest voor één druppel per foto. Vaak wordt er dan gekozen voor het object als locatieaanduiding en niet de standplaats van de fotograaf.

Ontbrekende adressen

Lang niet alle foto’s uit de collectie - van maar liefst 75.000 foto’s - krijgen een kaartje bij de beschrijving. Voor een portretfoto bijvoorbeeld is het aanbrengen van een locatie nauwelijks interessant en bovendien vaak onbegonnen werk. Voor foto’s van straten en gebouwen is een locatiekaartje juist bijzonder informatief. Maar voor historische foto’s is een locatie lang niet altijd voorhanden. Bovendien kan het gebouw zijn gesloopt (panden aan de Waterstraat in Zutphen) of heeft het een verouderd adres. In de dorpen werden adressen tot ver in de twintigste eeuw nauwelijks gebruikt. Een aanduiding als “het huis van dokter Thate” (Rijksstraatweg 71 in Warnsveld) volstond. Het is in dat geval soms een hele puzzel om de druppel op de juiste plaats te zetten.

Vrijwilligers

Gelukkig hebben wij vrijwilligers die erg bekwaam zijn in dit gepuzzel. Gewapend met hulpstukken als oude kaarten, adresboeken, gemeentegidsen, de Zutphense kranten op Delpher en het erfgoedportaal worden foto’s van een locatie voorzien. Niet noodzakelijk maar wel heel handig is het hebben van veel lokale kennis. Vrijwilligers uit Brummen krijgen daarom de fotocollectie van Brummen, Hall en Eerbeek te verwerken, terwijl de Lochemse foto’s voor het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem zijn gereserveerd.

Eén vrijwilliger heeft zich inmiddels gestort op de kaartencollectie van het Regionaal Archief Zutphen. Als eerste klus lokaliseerde hij de boerderijen van het Oude en Nieuwe Gasthuis, het Burgerweeshuis Zutphen en het Bornhof. Deze boerderijen zijn ingetekend in de atlassen van genoemde stichtingen.

Werk in uitvoering

Het in kaart brengen van de oude foto’s en kaarten is werk in uitvoering. Stap voor stap hopen we de relevante foto’s van een kaart te voorzien. Als eerste is de collectie van het Regionaal Archief Zutphen aan de beurt. De foto’s van Warnsveld zijn afgelopen maand gepinpoint.

> De beeldbank met de fotocollecties van het Regionaal Archief Zutphen en het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem is hier te bekijken.

> Reacties kunt u sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op de afbeelding:

De markante pomp op het Kerkplein van Warnsveld stond voorheen een eind verderop, naast het pand Rijksstraatweg 34. Via deze link ziet u de afbeelding en de plattegrond. (foto Zeijlemaker, collectie Erfgoedcentrum Zutphen)