Zutphense archeologen ondersteunen Doesburg
Toen in Doesburg een bijzondere vondst werd gedaan, een 'breitkeil' van meer dan 6000 jaar oud, was er ook opwinding bij de archeologen in Zutphen. Hoe zit dat? Archeologisch bodemonderzoek is een belangrijke taak wanneer verstoring van het ‘bodemarchief’ wordt verwacht. Zodra er een bouwvergunning wordt aangevraagd, of de bodem moet open voor het vervangen of aanleggen van riolering, wordt de vraag gesteld of het raadzaam is om de bodem te onderzoeken op archeologische resten. Doesburg heeft geen eigen archeologische dienst en is daarvoor in 2007 een dienstverleningsovereenkomst aangegaan met de gemeente Zutphen voor ondersteunende samenwerking.
Team Archeologie van de gemeente Zutphen helpt Doesburg met het erfgoedbeleid, een archeologisch depot en conservering van vondsten. Het Doesburgs museum de Roode Tooren kan daardoor gevuld en ‘het verhaal van Doesburg’ verteld worden.
Dus toen een zeventienjarige jong eerder dit jaar een bijzondere steen herkende in de schudmachine bij het aardappelrooien in Doesburg, kwamen al snel de Zutphense archeologen in beeld. De vader van de gelukkige vinder overhandigde het stenen gereedschap aan de gemeente Doesburg. Die op haar beurt de archeologische dienst in Zutphen vroeg dit bijzondere voorwerp te beschrijven.
Het bleek om een neolitische bijl van ruim 6000 jaar oud te gaan, een museumwaardige Rössener Breitkeil. De vondst werd daarom toegevoegd aan het Doesburgs depot en ze is onlangs langdurig in bruikleen gegeven bij Museum de Roode Tooren in Doesburg. Het verhaal van Doesburg werd door deze vondst en de beschrijving daarvan een stukje rijker.
Belangrijke schakel
Team Archeologie van de gemeente Zutphen is voor Doesburg een belangrijke schakel om vondsten zoals deze bijl in de juiste conditie en met de juiste informatie in beeld te krijgen bij het publiek. Het artefact, de breitkeil, gevonden op de aardappelakker in Doesburg, kwam daardoor weer op zijn oorspronkelijke plaats terecht. Op de plek waar de steen verborgen lag in het ‘bodemarchief’.
Particuliere vondsten
De archeologen willen graag benadrukken dat het laten determineren van particuliere vondsten voor hen heel belangrijk kan zijn voor het ‘verhaal van Gelderland’ en het stapelen van kennis over het gebied van Zutphen en Doesburg. De vinder hoeft niet bang te zijn dat hij of zij de vondst daarmee kwijt is. De vondsten verrijken het verhaal van Doesburg.