Knallen in de Kruittoren: project ARMED
Door Geke Hop
De gemeente Zutphen heeft de Kruittoren weer betrokken. Dit is een belangrijke stap om onze geschiedenis levend te houden en toegankelijk te maken voor iedereen. De terugname van de toren heeft al het nodige kruit doen opwaaien, maar het was noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we de verhalen van Zutphen op een passende manier kunnen blijven vertellen. De Kruittoren was tijdens Open Monumentendag al te bezoeken. Het Erfgoedcentrum gaat aan de slag om een definitieve invulling te geven aan de Kruittoren vanaf 2026. Welke functie dat ook wordt, belangrijk uitgangspunt blijft dat de toren regelmatig opengesteld zal worden voor het publiek. Tot die tijd gebruiken we de Kruittoren voor projecten. Zoals ARMED.
De Zutphense kunstenaar Jesse Brinkerhof is samen met collega Gijs Müller in volle voorbereiding op de uitvoering van een jongerenproject. De werktitel is ARMED: Artistic Recollection Militia for Engaged Dialogue. Dat klinkt alvast strijdbaar. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Erfgoedcentrum Zutphen en komt voort uit het zogeheten Cultuur- en Erfgoedpact. Dat pact is een samenwerking van vijf gemeenten (Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen) met ondersteuning van de provincie Gelderland. Met het pact wil de provincie de samenwerking tussen gemeenten bevorderen op het gebied van cultuur en erfgoed en het aanbod van cultuur en erfgoed in de regio versterken. Een belangrijke doelgroep zijn jongeren. En met het herinneringsjaar 2025 Tachtig jaar vrijheid voor de deur, hebben we twee thema’s bij elkaar gebracht, die op het eerste oog niet meteen vriendjes van elkaar zijn.
Het is voor gemeenten vaak zoeken om jongeren op een goede manier bij cultuur en erfgoed te betrekken. En voor jongeren zijn cultuur en erfgoed soms ingewikkeld. Of saai. Met het project ARMED gaan Jesse en Gijs de uitdaging aan. Het project ARMED is er in de eerste plaats op gericht om met jongeren in gesprek te gaan over herdenken en herinneren. Nu is herdenken en herinneren niet iets van de laatste tachtig jaar, maar het gebeurt al eeuwen, in uiteenlopende vormen. De jongeren duiken de geschiedenis is en stellen daarbij kritische vragen. Ze geven op artistieke manier vorm aan we ze tegenkomen. En ze gaan proberen nieuwe, bij henzelf passende vormen voor herinneren en herdenken te vinden.
Het project loopt tot eind maart. We gaan dit project de komende tijd volgen en de deelnemers zullen op diverse manieren verslag doen van hun werk. Onder andere via onze nieuwsbrief.