Samenwerking met Erfgoedcentrum past de Hanzehof prima
Het Erfgoedcentrum Zutphen heeft jaarlijks een erfgoedthema, dit jaar staat in het teken van ‘Gedrukt in Zutphen’. De vijf expositiezuilen van het Erfgoedcentrum waarin in vijf mini-expo’s het thema wordt uitgebeeld, staan op verschillende plekken in Zutphen. Voor een van de zuilen werd dit jaar een nieuwe en goed bezochte locatie gezocht. Daarvoor nam het Erfgoedcentrum Zutphen contact op met directeur Mirjam Radstake van schouwburg de Hanzehof. Mocht een van de zuilen in ‘haar schouwburg’ geplaatst worden? “Dat was een no-brainer”, merkt Radstake op tijdens ons gesprek met haar. “Ja, natuurlijk doen we dat!”
“Wij zoeken als theater sowieso steeds meer de samenwerking op”, vertelt Radstake. “Zo werken we ook samen met het museum. Voor ons is erfgoed eigenlijk steeds meer een domein waar we samenwerking in zoeken en vinden.” Mirjam Radstake geeft aan dat het gebouw nu zijn beperkingen kent maar als de nieuwe Hanzehof straks een feit is, zal er veel meer ruimte komen voor deze samenwerkingen, zowel met het erfgoed, het museum, Centrum voor de Kunsten, de bibliotheek en Dat Bolwerck. “Er komen dan meer plekken voor exposities zodat je straks een huis hebt waar mensen om allerlei redenen komen. Dan willen we 24/7 open zijn, letterlijk open. Dat kan alleen als je dat met meerdere organisaties doet, dus daarom willen we ook heel graag met meerdere organisaties onder één dak, omdat je dan veel meer kunt betekenen, niet alleen voor de inwoners maar ook voor alle andere organisaties in Zutphen.”
Geweldige vrijwilligers
Op voorschrift van de brandweer mogen er niet zomaar meubelen worden geplaatst in de publieke ruimtes. Er moet een goede vluchtweg blijven bestaan. De zuil is daarom in goed overleg geplaatst onder de trap naar het balkon, daar is de expositie door onder andere vrijwilligers van het erfgoedcentrum ingericht. “Fantastisch, het is zo bijzonder om te zien hoe betrokken vrijwilligers zijn bij dit project en de hele culturele sector. Wij kunnen ook niet zonder betrokken vrijwilligers. Ik werk al twintig jaar met vrijwilligers en vind het een groot genot”, erkent Radstake het belang van deze hulptroepen.
60.000 bezoekers in huis
Dat de expositie onder de trap minder aandacht zou krijgen dan midden in de ruimte daar is geen sprake van volgens Radstake. “We hebben, zeker voor de voorstellingen en evenementen, zo'n 60.000 bezoekers per seizoen. En het gros komt op een of andere manier in aanraking met de expositie. Het is leuk om te merken dat de bezoekers dit hier niet hadden verwacht.” Ze ziet dat de groepjes kijkers andere mensen er weer op attenderen dat daar iets te zien is. Het zingt zich als het ware rond. “Soms word ik, of een van mijn collega's, erop aangesproken en dan krijgen we alleen maar positieve verhalen. Wat leuk dat jullie dat doen en wat fijn dat er hier ook een plek voor is. En als ik dan vertel dat we graag nog veel meer willen doen, dan zie en hoor je dat dat heel erg wordt aangemoedigd.”
Hij blijft staan!
De expositie zit goed in elkaar en spreekt voor zichzelf. De positieve reacties van het publiek maken duidelijk dat deze samenwerking een succes is. Mag de zuil, volgend jaar met het thema van 2025: 80 jaar vrijheid, hier blijven? “Heel graag, hij mag blijven staan!” zegt Radstake enthousiast. “En als we nog meer samen kunnen doen, doen we dat met heel veel plezier. Ik denk dat wij heel trots mogen zijn op ons erfgoed. Ik ben niet geboren in Zutphen, maar ik voel het wel als ik door de stad loop en alle verhalen hoor en er over lees. Dat is zo’n waardevol verhaal dat we moeten blijven vertellen. Zutphen heeft echt alles en erfgoed is daar echt een wezenlijk onderdeel van. Het is goed om te weten waar je geschiedenis ligt, dat je die haarvaten begrijpt. De expositie ontsluit weer zo’n stukje geschiedenis”, besluit Mirjam Radstake.