Berichtgeving CABR-archief

Het openbaar maken en online toegankelijk aanbieden van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) per 2 januari 2025 gaat niet door*. Dit bericht is veelvuldig in de media verschenen. Het CABR is het grootste oorlogsarchief van Nederland. Het archief wordt beheerd door het Nationaal Archief en bevat belangrijke documenten over de rechtspleging na de Tweede Wereldoorlog.

Op 6 december heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namelijk besloten om de online publicatie van het archief uit te stellen. Dit gebeurde na een waarschuwingsbrief van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP schrijft dat de manier waarop het Nationaal Archief het CABR online openbaar wilde maken in strijd is met de privacywetgeving, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Deze beslissing heeft geleid tot de nodige verwarring, vragen en onrust. Voor meer informatie en meer duidelijkheid verwijst het RAZ naar de volgende sites:

 

Oorlogsarchieven bij het RAZ

Het RAZ is voor de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen beheerder van de gemeentelijke archieven. In deze gemeentelijke archieven zijn dossiers met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan aanwezig. Deze dossiers zijn inmiddels openbaar of worden de komende jaren openbaar. Volgens de Archiefwet mogen dossiers maximaal 75 jaar beperkt openbaar zijn.

Anders dan de dossiers van het CABR-archief zijn de gemeentelijke dossiers van het RAZ geen “persoonsdossiers” maar algemene dossiers. De beschrijvingen van de dossiers bevatten geen persoonsnamen. De inhoud van de dossiers wordt niet digitaal aangeboden, tenzij de hierin vermelde personen niet meer in leven zijn.

Het RAZ is in het algemeen terughoudend in het digitaal beschikbaar stellen van dossiers waarin persoonsnamen voorkomen. Ook bij raadpleging van dossiers in de studiezaal is er een terughoudend beleid bij het fotograferen/kopiëren van dossiers waarin persoonsnamen staan vermeld.

Mocht u naar aanleiding van deze berichtgeving vragen hebben, dan kunt u via dit Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact met ons opnemen. 

 

*) 20-12-2024: CABR onder voorwaarden toch digitaal doorzoekbaar voor nabestaanden Tweede Wereldoorlog, zie https://oorlogvoorderechter.nl/cabr-onder-voorwaarden-toch-digitaal-doorzoekbaar-voor-nabestaanden-tweede-wereldoorlog/