Erfgoedvrijwilliger: Op zoek naar de juiste plek op de kaart
Door Lisette Eindhoven
Bij Erfgoedcentrum Zutphen werken vele mensen aan verschillende projecten. Vaste en vrijwillige medewerkers vertellen er graag over. Deze keer vragen we het aan Klaas van der Wielen, vrijwilliger bij Team Archief: “Aan welk project werk jij nu?”
“Sinds ongeveer een jaar zet ik historische foto’s van Zutphen op de digitale kaart. De foto’s zijn al gedigitaliseerd en vaak is ook bekend waar de foto’s gemaakt zijn. Het bleek helaas technisch niet mogelijk om de exacte locaties automatisch op de juiste plek op de digitale kaart te zetten. Nu staan dus zo’n 37.000 gedigitaliseerde foto’s van Zutphen allemaal op dezelfde locatie gepind. Ik zoek het exacte adres bij de foto’s en pinpoint ze op de juiste plek op de kaart. Zo kan iedereen die historische gegevens zoekt over een bepaalde straat of huisadres dat terugvinden op de website van het Erfgoedcentrum.”
Street View
“Momenteel ben ik bezig met foto’s van de voormalige Rijks Middelbare Landbouwschool aan de Emmalaan. Op een van de foto’s zie ik de Watertoren op de achtergrond. Dat is een referentiepunt dat ik op Street View kan gebruiken om te weten te komen waar de foto precies genomen is. Behalve de pin die ik op de kaart zet, voeg ik ook eventueel aanvullende informatie toe. Zoals het jaar waarin die landbouwschool is afgebroken.”
Tijdreis
“De Watertoren is een beeldbepalend element op de foto, zodat ik in Street View verder kan gaan zoeken. Maar het kan ook gaan om een opvallend huis aan het eind van de straat, of een bepaalde bocht in de weg. Soms werkt Street View niet goed omdat het huis inmiddels gesloopt is of het adres is veranderd, en dan ga ik te rade bij Topotijdreis.nl. Daar zoek ik de straat op en ga steeds verder terug in de tijd tot ik in de juiste tijd beland ben om te begrijpen waar de foto gemaakt is. Inmiddels heb ik 6.000 Zutphense foto’s en ansichtkaarten aan de juiste locatie gelinkt. Anderen zijn bezig om de juiste locaties te pinnen voor foto’s uit Warnsveld, Brummen en Lochem.”
Historische puzzel
“Ik gebruik ook historische bronnen uit het archief om uit te vinden waar een foto gemaakt is. Als er bijvoorbeeld een speelplaats op de foto staat die niet meer bestaat, vraag ik het archief van die speeltuin op en ga ik net zo lang op zoek naar de juiste plek. Als er een puzzel is, dan wil ik die oplossen! Soms is de puzzel lastig, en soms doe ik 400 foto’s per dag.
Het is leuk om met historie bezig te zijn en zoekplaatjes uit de puzzelen en het is ook fijn om in een team samen te werken. Het kan verslavend zijn, soms log ik thuis nog even in om af te maken waar ik in de studiezaal aan begonnen was. ”
Nog veel te ontdekken
“In het begin onderzocht ik op oude ingekleurde topografische kaarten waar het bezit van de Zutphense gasthuizen was gelokaliseerd en of het nog bestond. Ik heb de kadastergegevens uit 1832 naast de kaartatlassen uit 1685 gelegd en kwam er achter dat er sinds die tijd heel weinig veranderd is. Ik heb zo de oude kaarten aan de nieuwe gekoppeld, zodat iemand die daar in geïnteresseerd is ermee verder kan.
Er ligt hier in de archieven nog zo veel informatie die nog niet ontdekt is! Toen ik met die oude kaarten bezig was, ontdekte ik bijvoorbeeld dat het verhaal over de Wanne tussen 1800 en 1850 bij lange na niet compleet was. Dat vond ik zo interessant dat ik daar zelf mee aan de slag ben gegaan. Binnenkort verschijnt daar zelfs een artikel over in het tijdschrift Zutphen.”
Zelf zoeken naar foto’s: Ga naar de erfgoedportal Erfgoedcentrumzutphen.nl, kies bij tab Ontdekken > Beeld en geluid > geografisch > Zutphen en zoek de straatnaam.
Meer info over dit project: Historische foto’s op de digitale kaart.