'Zutphen Erfgoedlaboratorium' is een geliefde stage- en onderzoeksplek

Het Erfgoedcentrum afficheert zichzelf als bruisende plek om kennis te vergaren, te studeren en onderzoek te doen. Op dit moment zijn er twaalf studenten die hun studieopdrachten bij het Erfgoedcentrum Zutphen vormgeven. Hier kunnen ze terecht bij de mensen die zich dagelijks met het archief, erfgoed, archeologie en museum bezighouden. Deze vaste krachten zijn - naast het voorhanden zijnde materiaal - een bron van informatie voor de studenten. En deze specialisten zijn maar wat bereid om hun kennis te delen. Niet alleen halen de studenten kennis op in de diverse afdelingen van het Erfgoedcentrum Zutphen ze brengen met hun interesses ook energie binnen. En de resultaten van hun studeerprojecten vormen regelmatig weer een vertrekpunt voor verdere studie en onderzoek.

Van Groningen tot Heidelberg

Zo onderzoeken de 22-jarige Amé Hadders uit Rolde, en 25-jarige Pelle Vissers uit Deventer, hoe zij als toekomstige archeologen een rol kunnen spelen in het onderzoek naar het oorlogsverleden (verzet etc.). Dit onderwerp past binnen hun Master Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De 25-jarige Heidelbergse student, Jan van den Hombergh, studeert Geschiedenis en Duitse Taal en Cultuur. Zijn stageopdracht bracht hem naar zijn ouderlijke woonplaats Zutphen en naar het archief waar zijn vader al 25 jaar werkt. Als stageopdracht loopt hij de autografencollectie van Alexander Schimmelpenninck van der Oye door. Daarin bevinden zich autografen van meerdere Duitse ‘grootheden’. Hij neemt de brieven door, schrijft daarbij een korte samenvatting en plaatst de brieven in hun historische context.

Saxion Enschede

Ook het Stedelijk Museum Zutphen heeft een student in huis. De 21-jarige Gorsselse Chris Verburg, die aan Saxion in Enschede studeert. Hij heeft een afstudeerproject voor zijn studie Creative Business, en heeft als opdracht de communicatie te verbeteren van het Stedelijk Museum om meer jongvolwassenen als bezoeker binnen te krijgen.

De locatie archeologie heeft momenteel zelfs acht studenten van Saxion uit Enschede in huis. De meesten van hen hebben na hun twintig weken stage een goed gevoel bij deze plek overgehouden. Dat blijkt wel uit het feit dat zij terug zijn gekomen voor hun afstudeeronderzoek. Hun opdrachten en onderzoeken lopen uiteen van gebrandschilderd glas, langs het uitwerken van opgravingen tot onderzoek naar skeletmateriaal van de Vikingaanval. Het erfgoedlaboratorium bruist, ook door hun creatieve inzet en activiteiten bij archeologie.

Erfgoedlaboratorium goed referentiekader

De studenten beleven het Erfgoedcentrum als ‘erfgoedlab’ als een hele geschikte plek voor hun stage. Er is een grote digitale database waar zij gebruik van kunnen maken, fysieke archieven die ze ter plekke kunnen raadplegen, en hulp van alle medewerkers van archeologen tot archivaris. Dat geheel voelt voor de studenten als een prettige en uitnodigende werkplek waar ze gebruik van kunnen maken.

Het werken met bronnen in het Erfgoedlaboratorium is volgens Jan de basis van al het historisch werken. “Vervolgens zijn deze bronnen in kennis om te zetten en inzichtelijk te maken. Op de universiteit is dit proces gericht op wetenschappers, terwijl het Erfgoedcentrum zich vooral op andere doelgroepen richt”, geeft hij aan.

Het Erfgoedcentrum is behulpzaam bij en geïnteresseerd in de projecten van de studenten. Het geeft energie om de studenten aan het werk te zien met alles wat het Erfgoedlaboratorium hun kan bieden. Het bronmateriaal, dat zowel online als op de locaties te vinden zijn, is goed inzetbaar voor de diverse onderzoeken. Ze vormen een goed referentiekader voor informatie over de historie van de gemeente Zutphen.