Wethouder Ten Broeke verrast 10.000ste bezoeker Burgerzaal

10.000ste bezoeker BurgerzaalAnnelies Woltman en Bernard Bakker uit Zoetermeer waren donderdag de 10.000ste (en 10.001ste) van de Burgerzaal. Wethouder Mathijs ten Broeke verraste hen met bloemen en een chocoladestadszegel. Meteen deelde hij nog een ander nieuwtje: er is een nieuwe brochure gemaakt over de Burgerzaal. Hierin is de geschiedenis van de zaal te lezen.

Sinds april is de Burgerzaal elke week open voor publiek. “Het toegankelijk maken van ons erfgoed is een van de speerpunten van Erfgoedcentrum Zutphen”, vertelde de wethouder enthousiast. “Voor mij was de Burgerzaal al goed toegankelijk”, sprak hij, doelend op de raadsvergadering hier. “Maar ik miste wel wat: de deur was vaak dicht voor toeristen en inwoners.”

Dankzij de inzet van de monumentenvertellers, een groep vrijwilligers van het Gilde Zutphen, is de deur nu elke donderdag tot en met zondag geopend. Niet alleen toeristen maar “opvallend veel eigen inwoners zijn erg nieuwsgierig”, merkt Ten Broeke.

‘Gezellige stad’

Annelies Woltman en Bernard Bakker waren al vaker in Zutphen geweest, maar konden nu ook voor het eerst binnenkijken. Meteen werden ze onthaald met luid applaus. “We komen graag naar Zutphen. We vinden het een gezellige stad vanwege de sfeer en de historie.”

Nieuwe brochure

Door de verrassing hadden ze weinig kans de ruimte goed te bekijken. Gelukkig kunnen ze de geschiedenis en verhalen over de bijzondere elementen zoals de klok, het wandkleed en de vensters, nog rustig nalezen in de nieuwe brochure. Hierin wordt de geschiedenis van de middeleeuwse zaal, die door de eeuwen ook dienst deed als onder andere vleeshal en rechtbank, helder beschreven. Deze brochure is gemaakt door het Erfgoedcentrum Zutphen in samenwerking met Zutphen Promotie.

De Burgerzaal is elke donderdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Op de foto: Bernard Bakker (links) en Annelies Woltman uit Zoetermeer zijn de 10.000ste bezoekers van de Burgerzaal. Clasien Burkels van het Gilde Zutphen (rechts) en wethouder Mathijs ten Broeke verrassen hen met bloemen en een chocoladestadszegel. (foto Willem Feith)