Kanon op verdedigingsbolwerk Bult van Ketjen

Zutphen heeft weer een kanon! Vandaag is het geplaatst op de Bult van Ketjen. Zondag 16 december klinkt om 12.00 uur het symbolische eerste (en meteen ook laatste) schot. Dit vormt het startsein van het Sprookjesfestival op die dag.

Zutphen was eeuwenlang ommuurd door vestingwerken, die de vijand buiten de stad moesten houden. Delen van de vestingmuren zijn nog altijd zichtbaar, zoals het bolwerk aan de IJsselkade, beter bekend als de Bult van Ketjen. Met de nieuwe inrichting van de IJsselkade ontstond het idee om op deze plek net als in vroeger tijden een kanon te plaatsen. Mede dankzij een bijdrage van het Gilde Stadswandelingen is dit idee nu gerealiseerd.

Loop en affuit

De loop van het nieuwe kanon is dankzij lt. Kolonel bd Jan Wijdemans beschikbaar gesteld door Defensie. Constant Willems maakte het ontwerp voor de houten ombouw (het zogenaamde rolpaard of affuit). Vandaag heeft het kanon een plek gekregen op de Bult van Ketjen. Op zondag 16 december om 12.00 uur zal wethouder Annelies de Jonge het kanon symbolisch afvuren. Dit vormt het startschot voor het Sprookjesfestival dat die dag plaatsvindt in de binnenstad.