'Dit is geprint toe Zutphen'

Voor haar onderzoek naar Zutphense boekdrukkers, vroeg Marjolein Koudstaal in 2018 het boekje Costelike scat der geesteliker rijckdoem aan op de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen. Al gauw realiseerde zij zich dat dit boekje, dat in 1518 werd gedrukt, wel eens de eerste Zutphense uiting van de boekdrukkunst kon zijn. Haar onderzoek heeft dit nu uitgewezen. Samen met Mirjam van Velzen-Barendsen schreef zij over de eerste boekdrukkers van Zutphen het boek: 'Dit is geprint toe Zutphen'.

Thiman Peterszoon

Thiman Petersz. Os de Breda was een zoon van boekdrukker Peter Os de Breda en werd geboren in Zwolle. Vader Peter was een van de belangrijkste Nederlandse boekdrukkers van zijn tijd. Na de dood van zijn vader, verkoopt Thieman de boekdrukkerij in Zwolle aan het Fraterhuis en vertrekt naar Zutphen. Maar ook daar blijft hij niet lang. Al rond 1522 verruilt hij Zutphen voor Arnhem. Marjolein besloot daarom niet op te houden bij Thiman. Want hoe verging het de boekdrukkunst verder in Zutphen? En welke invloed had de Tachtigjarige Oorlog op deze "moderne" techniek in de stad?

Erfgoedpublicatie

Samen met Mirjam van Velzen-Barendsen van het Regionaal Archief Zutphen onderzocht zij de ontwikkelingen en het resulteerde in het boek 'Dit is geprint toe Zutphen'. Thiman Petersz. Os van Breda en Andries Jansz. van Aelst, de eerste Zutphense boekdrukkers. Het boek verschijnt als eerste Erfgoedpublicatie Zutphen, een reeks die tot doel heeft het onderzoek naar de geschiedenis van Zutphen met een breed publiek te delen.

Het boek is te koop op de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen, boekhandel Van Someren en ten Bosch, de Sint Walburgiskerk en het Stedelijk Museum Zutphen voor € 17,50.