Leerlingen Isendoorn maken beste masterplan Nieuwstadskerk

20180712 Prijsuitreiking masterplannen door wethouder Mathijs ten Broeke op Isendoorn College IIWethouder Mathijs ten Broeke maakte dondermiddag zijn opwachting in klas 2M, een tweetalige havo/vwo-klas van het Isendoorn College. In deze klas zaten namelijk de winnaars van het educatieproject ‘Aannemers gezocht’: Isa Mund, Milou Vijgen en Jinre Tjassens Keiser. Ze waren op school voor de rapportuitreiking toen de wethouder hen verraste met bioscoopbonnen.

Afgelopen winter bezochten veel groepen 8 van het basisonderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs de Nieuwstadskerk. Terwijl vakmensen de toren en de daken van de kerk restaureerden, mochten de leerlingen op de steiger kijken hoe dat in zijn werk ging. Een van de opdrachten die ze daarbij kregen, was een ‘masterplan’ maken over hoe de toren en de kerk in de toekomst ook kunnen worden gebruikt. De leerlingen gingen in groepjes aan de slag. Uit al die inzendingen koos een jury de drie beste en de winnaar.

Spanning

De leerlingen van 2M zaten in spanning toen de wethouder hun klas binnenkwam. Ton Zuethof en Bouke van Dijk, die het educatieproject in de kerk al die maanden begeleidden, vergezelden hem. Leraar Harm Vriend ontving de gasten enthousiast in de klas en toen bleek dat dé winnaars van die vijftienhonderd scholieren in deze klas zaten, schoven de leerlingen naar het puntje van hun stoel. In een video zagen ze hoe de jury, bestaande uit de wethouder, architect Paul van Vliet en Iris Dracht van Erfgoed Gelderland, te werk was gegaan. Zij beoordeelden de masterplannen op onder andere originaliteit, haalbaarheid, functionaliteit en doelgroep.

Lasergamecentrum

De drie genomineerden kwamen van drie verschillende scholen. De derde plaats ging naar Lisette, Feline en Elize uit G2C van het Baudartius College. Zij kwamen met het ‘verlaten kerk’-idee. In hun voorstel wordt de kerk compleet verduisterd om er een lasergamecentrum van te maken. De tweede plaats was voor Sofie en Cecile uit klas G1B van Het Stedelijk Zutphen. Zij zien de toren graag als uitkijkpunt met daarin een restaurant en in de kerk een museum.

Ook voor ouderen

De leerlingen van 2M van het Isendoorn College wonnen de eerste prijs omdat hun plan zowel voor kunstenaars als voor ouderen is bedoeld en eenzaamheid onder ouderen wil voorkomen. “In de buurt zit het verzorgingshuis en daar hebben jullie ook rekening mee gehouden. Ontzettend goed, dat waarderen we”, zei Ten Broeke.

Torenbeklimming

Rector Erwin Lutteke van het Isendoorn College reageerde enthousiast op het educatieproject waarbij de leerlingen buiten de klas kennis te vergaarden. “Dat willen we in de toekomst meer gaan doen.” Hoewel met de prijsuitreiking dit educatieproject bij de Nieuwstadskerk afgerond is, blijft dat mogelijk. De toren is niet alleen gerestaureerd, hij is nu ook zo gemaakt dat hij van binnenuit beklommen kan worden. Scholen die met hun leerlingen langs willen komen zijn van harte welkom. Na de zomer krijgen zij hier een brief over, beloofde Ton Zuethof.

Op de foto: Wethouder Mathijs ten Broeke feliciteert Isa, Milou en Jinre met hun eerste plaats. (foto Erfgoedcentrum Zutphen)

Video’s van het juryberaad staan op ons YouTube-kanaal.