Schenking historische woning Zutphen

Vakantiewoning Gies naar Nederlands Openluchtmuseum(persbericht van het Nederlands Openluchtmuseum) Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een aanbieding gekregen voor een houten vakantiewoning, gelegen in het bos tussen Zutphen en Lochem. Aan de woning zijn meerdere historisch interessante verhaallagen verbonden, waaronder over onderduiken, Jodenvervolging en verzet. De gemeente Zutphen heeft het initiatief genomen om het Nederlands Openluchtmuseum te benaderen voor het behoud van de woning en haar verhalen. Op 30 april bezegelden de eigenaar, de gemeente Zutphen en het Nederlands Openluchtmuseum een samenwerking tot behoud van de woning. Op 1 mei start de demontage.

Geschiedenis

De woning aan de Almenseweg 2 te Warnsveld (gemeente Zutphen) is gebouwd in 1937 en in zijn oorspronkelijke vorm qua oppervlakte ca. 50m² groot. De Zutphense Joodse familie Gies heeft de grond in 1936 aan de Almenseweg gekocht en de woning laten bouwen. Vanwege de reizen van grootvader Gies naar Duitsland waren zij op de hoogte van de opkomst van Hitler, het uitgesproken antisemitisme en het toenemend anti-joods geweld. Na de Kristallnacht (10 november 1938) heeft de familie Gies verschillende Duits-joodse vluchtelingen voor kortere of langere periode in het huisje laten verblijven. De Nederlandse regering had toen overigens al de grenzen gesloten voor Duitse vluchtelingen. De familie kreeg hulp van een Zutphense ambtenaar, die een aantal vluchtelingen in het bevolkingsregister inschreef.

Na het uitbreken van de oorlog hebben er verschillende onderduikers in het huisje gezeten. In het huisje waren twee onderduikplekken gecreëerd. De familie Gies ging in het verzet en Annie Gies-de Haas, de moeder van de nu nog levende zoon Frits heeft hiervoor de Yad Vashem-onderscheiding Righteous Among the Nations ontvangen. Overigens bestaat er geen directe familierelatie tussen deze Zutphense familie Gies en Miep en Jan Gies, die de familie Frank gedurende de onderduik in Amsterdam heeft geholpen.

Ondertekening intentieverklaring

Op maandag 30 april is de schenkingsovereenkomst voor het huis uit Warnsveld tussen de huidige eigenaren, de heer en mevrouw Schmidt-van Gulik en Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum getekend, evenals de intentieverklaring tussen de gemeente Zutphen, wethouder René Sueters, en het museum. Dit gebeurde in aanwezigheid van dhr. Frits Gies, zoon van de eerste eigenaar.