Wethouder Annelies de Jonge steekt lont kanon aan

Met een luide knal is zondag Sprookjesstad Zutphen van start gegaan. Die knal kwam uit het kanon dat we onlangs op de Bult van Ketjen hebben geplaatst. Wethouder Annelies de Jonge stak de lont aan. Veel mensen waren naar dit eerste (en laatste) schot van het kanon gekomen, onder wie Hans & Grietje, Sneeuwwitje en andere LARP'ers. Zij gingen na het schot het toegestroomde publiek voor in optocht naar de binnenstad.

Op de Bult van Ketjen kun je nog goed zien dat Zutphen een oude vestingstad is. Hoewel er in de wijk Noorderhaven vorig jaar veel kogels uit de vestingtijd zijn gevonden, hadden we geen kanon. Zo ontstond het idee om met de nieuwe inrichting van de IJsselkade op de Bult van Ketjen een kanon te plaatsen, net als in vroegere tijden. Met hulp van Constant Willems kwamen we in contact met luitenant-kolonel buiten dienst Jan Wijdemans. Wijdemans was gedurende zijn hele loopbaan betrokken bij explosievenopruiming en hij weet alles over kanonnen en ander geschut. Dankzij hem hebben we een loop in bruikleen gekregen van het Nederlands Artillerie Museum op 't Harde. Constant Willems maakte het ontwerp voor de houten ombouw (het zogenaamde rolpaard of affuit).

We wilden het kanon niet ongemerkt laten. Zondag 16 december hebben we met een schot Sprookjesstad Zutphen geopend. Voordat de wethouder de lont aanstak, vertelde Frits Dürst Britt, secretaris van het Nederlands Artillerie Museum, over het kanon.

Het kanon op de Bult van Ketjen is mede mogelijk gemaak door Stadswandelingen Gilde Zutphen.