Be Quick draagt archief over aan Regionaal Archief Zutphen

Kees Samuels (rechts) en arhivaris Etienne van den Hombergh bekijken foto’s in het archief van voetbalvereniging Be Quick. (foto Ron Elsinga) De Zutphense voetbalvereniging Be Quick heeft haar archief overgedragen aan Regionaal Archief Zutphen. Het is de oudste voetbalvereniging van de stad die nog bestaat. Kees Samuels, oud-medewerker van de gemeente Zutphen met een groot sport- en Be Quick-hart, heeft jarenlang alle krantenberichten, foto’s en verenigingsblaadjes over de club verzameld en strak gedocumenteerd.

Als sportambtenaar heeft Samuels gedurende de periode van 1975 tot 2008, in zijn vrije tijd persberichten over de totale Zutphense sport uitgeknipt en ingeplakt. Eerder heeft hij zo’n zeventig ordners daarvan aan het archief overgedragen.

‘Attractief archief’

Het archief van Be Quick heeft hij zo’n veertig jaar geleden opgezet. Nadat de beheerder van het ledenarchief overleed heeft hij alles geordend en gedigitaliseerd. Nu zijn het meer dan zestig mappen. “En ik heb thuis nog drie ordners waar met een vraagteken omdat de datum op de stukken ontbreekt. Ik ben een echte verzamelaar, maar niemand wil het overnemen, ze willen het thuis niet allemaal hebben”, zegt hij.
“Wij vinden het geweldig”, spreekt archivaris Etienne van den Hombergh van het Regionaal Archief Zutphen tegen. “Het is een echt archief, met notulen en jaarverslagen, aangevuld met clubbladen en foto’s. Daardoor is het heel attractief en compleet.”

Sinds 1902

ZVV Be Quick is in 1902 opgericht. De clubkleuren blauw en wit stonden meteen vast, want dat zijn de Zutphense kleuren. Voetballen gebeurde aan de Varkensweide, tussen de Warnsveldseweg en de (huidige) Gerard Doustraat. Dit bleef echter niet lang de uitvalsbasis; na een paar verhuizingen vond de club een vaste bestemming aan de Marsweg in 1913.

Al in 1904 behaalde de club het kampioenschap in de tweede klasse van de Nederlandse voetbalbond. Ook in de jaren daarna slaagde Be Quick daarin. Na die eerste succesvolle jaren behaalde de club ook nog in 1957 en 1971 de kampioenschappen in de eerste klasse van de KNVB en in 1981 won Be Quick de Districtsbeker Oost. In datzelfde jaar verhuisde de club naar de huidige accommodatie, het Zuiderpark. Het complex aan de Marsweg voldeed niet meer en na twee branden, de kantine en de tribune, werd een nieuwe locatie noodzakelijk.

Herinneringen

Aan een van die roemruchte kampioenschappen, dat van 1971, deed Samuels zelf mee. “We verloren van Drachten”, herinnert hij zich nog goed. Hij wijst ook nog een wedstrijd aan in de beginjaren op het toenmalige veld op het Baankveld in Warnsveld. De fans kwamen met de tram uit Zutphen en werden met stenen bekogeld. Terwijl hij door de aangeleverde mappen bladert, pikt hij er enkele foto’s uit. Zelfs in de oorlogsjaren, met uitzondering van één jaar, werd gevoetbald. Destijds stond het publiek rijen dik rond het veld.

Toegankelijk

Het archief van Be Quick is toegankelijk op deze website en de stukken zijn in te zien in de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen aan de Spiegelstraat. Alleen voor ledenlijsten geldt, vanwege de persoonsgegevens, een openbaarheidsbeperking.

Op de foto: Kees Samuels (rechts) en archivaris Etienne van den Hombergh bekijken foto’s in het archief van voetbalvereniging Be Quick. (foto Ron Elsinga)