Grenzeloos Gelre brengt Nederlandse en Duitse kinderen samen

Ridders van Gelre met Nederlandse en Duitse kinderen

Al meer dan 150 basisschoolkinderen uit Gelderland en het aangrenzende Duitse gebied hebben dit jaar met elkaar kennisgemaakt dankzij het Grenzeloos Gelre spel. Het spel wordt gespeeld op historische locaties in het voormalige gebied van het hertogdom Gelre en maakt kinderen spelenderwijs bewust van hun gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis. De voorloper van de huidige provincie Gelderland, het hertogdom Gelre, strekte zich namelijk uit tot ver in Duitsland. Na Kloster Graefenthal (DUI), Geldern (DUI) en Kasteel Rosendael (NL) wordt donderdag 11 april voor de laatste keer het spel gespeeld. De locatie zal deze keer ook weer historisch relevant zijn, namelijk de musea Zutphen en de Walburgiskerk. De Ridders van Gelre zullen hier ook weer aanwezig zijn om het spel te openen en ons boegbeeld erfgoed Hendrik Haafkens treedt op als hertog...

Leerlingen van de J.F. Kennedyschool uit Zutphen zullen deze dag gaan samenwerken met de Duitse schoolklas van de Petrus-Canisius-Schule uit Weeze. De teams, bestaande uit twee Nederlandse en twee Duitse kinderen, maken gezamenlijke opdrachten over de middeleeuwse geschiedenis van Gelre. Zij worden begeleid door vier standen (adel, geestelijkheid, burgerij en boeren), vertegenwoordigd door vier personages in kostuum. Tijdens het spel kunnen de groepjes Gelderse munten verdienen. Maken de kinderen de opdracht goed en werken zij goed samen? Dan verdienen zij een Gelderse munt. Maar soms moeten ze ook munten ruilen en belasting betalen. Het team met de meeste munten wint uiteindelijk het spel!

Nederlands-Duitse samenwerking

Het spel over het hertogdom Gelre is onderdeel van het project Grenzeloos Gelre, een samenwerkingsverband tussen erfgoedinstellingen in Gelderland en de Niederrhein. Het project wil de bekendheid van het hertogdom Gelre vergroten en daarmee de hedendaagse grens tussen Gelderland en Duitsland beslechten.

Gelderse stripverhaal

In aanvulling op het spel brengt Grenzeloos Gelre op 3 mei een tweetalig stripboek uit over de geschiedenis van het hertogdom. Alle basisscholen in Gelderland en het Duitse Niederrhein gebied ontvangen een gratis exemplaar met bijbehorend lesmateriaal. Zo komt de gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis ook tot leven in de Nederlandse en Duitse klaslokalen.

Partners

Historischer Verein für Geldern und Umgegend e.V., Kloster Graefenthal, Geldersch Landschap en Kasteelen, Historische Vereniging Zutphen, Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland.