Iedereen kan nu gratis de Wijnhuistoren beklimmen

Torengidsen Wijnhuistoren. Gilde. Met wethouder Mathijs ten Broeke. Foto Paul PloegmanDe Wijnhuistoren op de Groenmarkt in Zutphen is vanaf nu elke donderdag tot en met zondag gratis te beklimmen. Om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur wacht een gids belangstellenden onderaan de toren op om ze mee te nemen naar grote hoogte.

Deze openstelling is een samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen, Stichting Het Gilde Zutphen en Zutphen Promotie. Een van de doelen van het Erfgoedcentrum Zutphen is erfgoed toegankelijk te maken. Het erfgoed - denk aan de vestingwerken, de monumentale panden en dus ook de indrukwekkende torens - is het visitekaartje van de stad. Bezoekers komen graag naar Zutphen vanwege de historische binnenstad. Het is extra aantrekkelijk voor toerisme wanneer monumenten ook toegankelijk zijn en ze de kans krijgen binnen te kijken.

Geschiedenis

Het Gilde Zutphen, dat ook al de bemensing van de sinds vorig jaar opengestelde Burgerzaal verzorgt, heeft torengidsen opgeleid om bezoekers te ontvangen en te begeleiden bij de klim. Ze kunnen ook veel vertellen over de geschiedenis van de toren en de stad. Onderweg naar boven passeren de bezoekers een expositie over het ontstaan van de toren en het carillon. Hoogtepunt is het prachtige uitzicht over de stad.

Belangstelling

Wethouder Mathijs ten Broeke verwacht veel belangstelling voor de toren. “Toen ik hoorde dat het Gilde in de Burgerzaal vorig jaar ruim twintigduizend bezoekers heeft ontvangen, was dat voor mij wel echt een kippenvelmomentje. Dat hadden ‘we’ al veel eerder moeten doen. We zijn echt trots op het resultaat dat we samen met de enthousiaste vrijwilligers van Het Gilde hebben behaald. Vooral ook mijn complimenten aan coördinator Clasien Burkels van het Gilde die veel tijd en energie steekt in de openstelling.”

Openingstijden en toegang

Voor de beklimming van de Wijnhuistoren wordt de entree in de Lange Hofstraat gebruikt. Bij het straatbord haalt de gids de gasten op. Beklimmen is mogelijk van donderdag tot en met zondag om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De toegang is gratis.

De maximale groepsgrootte is vijftien personen. Kinderen hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene (één volwassene per kind onder de 8 jaar en één volwassene per vier kinderen tussen de 8 en
12 jaar).

Meer informatie vind je via de website van de VVV op www.inzutphen.nl/wijnhuistoren.

Groepsfoto: De torengidsen van stichting Het Gilde Zutphen staan klaar om bezoekers te ontvangen. Op de voorgrond wethouder Mathijs ten Broeke (foto Paul Ploegman).