Speciale Gelredag op zaterdag 11 mei
is start Hanzejaar in Zutphen


Speciale Gelredag op 11 mei 2019 in Zutphen

De Ridders van Gelre houden in samenwerking met het Erfgoedcentrum Zutphen op zaterdag 11 mei de allerlaatste, speciale Gelredag in Zutphen. De ridders presenteren het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom én het is de start van het Hanzejaar in Zutphen.

In de Burgerzaal van het Zutphense stadhuis kunnen bezoekers de boekpresentatie bijwonen. De ridders zijn beide aanwezig, samen met striptekenaar Danker Jan Oreel. Zij vertellen over het tekenproces en laten hun favoriete tekeningen zien. 

Maquette Zutphen in 1485

Tegelijkertijd is in de Burgerzaal een bijzondere maquette te zien! Constant Willems werkt al ruim een jaar aan een maquette van Zutphen, zoals de stad er in 1485 uitzag. Om de gehele stad, inclusief de Spittaalstad en de Nieuwstad op schaal na te bouwen, zal hij nog een paar jaar bezig zijn. Nu kan hij het oudste deel al laten zien, zoals ’s Gravenhof met de Walburgiskerk en het Waterstraatkwartier.
De bouw van de maquette is een van de activiteiten van het Hanzejaar. Erfgoedcentrum Zutphen wil met themajaren steeds de aandacht op een belangrijk onderwerp of periode in de geschiedenis van de stad vestigen. Afgelopen jaar was dit het religieus erfgoed. Rondom dit thema verschenen onder andere een stadswandeling en een audiotour in drie talen. De Hanzetijd, die Zutphen veel welvaart heeft gebracht, krijgt deze zomer meer aandacht in een
tentoonstelling in de Burgerzaal.

Burgerzaal

Tijdens de Gelredag zaterdag 11 mei is iedereen om 10.00 uur welkom in deze prachtige Burgerzaal (inloop vanaf 9.30 uur) - de mooiste zaal uit de Gelderse geschiedenis. Dit middeleeuwse gebouw was eerst in gebruik als vleeshal. Later, in de tijd dat Zutphen nog een hoofdstad in het Hertogdom Gelre was, vonden hier grote vergaderingen van het Gelders Parlement plaats. Een bezoek aan deze schitterende zaal is een belevenis.

Rondleidingen

Na afloop van de boekpresentatie nemen gidsen belangstellenden mee naar iconische Hanzemonumenten: de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Nieuwstadskerk en naar de Berkelruïne. De deelnemers kunnen ter plekke intekenen op een van deze bijzondere rondleidingen. Centraal staat Zutphen als rijke en machtige Hanzestad aan de IJssel. De gidsen van Het Gilde Zutphen verzorgen een deel van de rondleidingen. Uiteraard is er ook volop gelegenheid om het stripboek te kopen en te laten signeren door Ridders van Gelre en de tekenaar.