Historische Zutphense stadsrekeningen gescand

Stadsrekeningen ZutphenHet RAZ heeft de eerste set gescande stadsrekeningen van Zutphen aan de website toegevoegd. Het betreft de rekeningen van de overrentmeesters uit de periode 1445-1798.

De stadsrekeningen geven veel informatie over de stedelijke samenleving van vroeger. Niet alleen over het financiële beheer van de stad, maar ook over politieke en economische contacten, culturele ontwikkelingen en sociale aspecten als arbeid en arbeidsloon. Zo geven de stadsrekeningen van Zutphen bijvoorbeeld een beeld van de verwoestingen van oorlog, maar kun je ook periodes van wederopbouw duidelijk herkennen.

Directe aanleiding voor het laten scannen van de rekeningen is het project Communicatie tussen Hanzesteden. Onderzoekster Maartje A.B. van de Radboud Universiteit in Nijmegen gebruikt voor haar onderzoek rekeningen van verschillende Hanzesteden. De Zutphense serie is over een heel lange periode vrijwel compleet bewaard gebleven en wordt daarom als een zeer waardevolle bron beoordeeld.

De serie overrentmeestersrekeningen is gescand door het bedrijf Picturae, specialist in het digitaliseren van erfgoedcollecties. In de loop van dit jaar volgen ook scans van de rekeningen van de onderrentmeesters. In totaal zullen dan ca. 50.000 pagina’s historische Zutphense rekeningen digitaal raadpleegbaar zijn.

Meer informatie: