Ons Dorp Warnsveld (1966) op TV Gelderland

Sigarettenautomaat in Warnsveld, 1966

In de zevende aflevering van Ons Dorp (14 mei) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Warnsveld, nabij Zutphen. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1966 en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in het Gelderse dorp.

Warnsveld is in 1966 nog een trotse zelfstandige gemeente. We zien hoe het doorgaande verkeer nog dwars door de bebouwde kom gaat. In het dorp zelf komen de groenteboer met zijn uitstal-vrachtwagentje en de bakker met zijn bakfiets nog gewoon aan huis. In het plaatselijke café is de camera nog te vroeg voor mannen met een pilsje. In plaats daarvan poseren voor de lens een aantal dames, die semi-geïnteresseerd in de krant zitten te bladeren.

Maar in het algemeen zijn de inwoners niet zo van het stilzitten; de Warnsvelders blijven graag in beweging. De ouderen doen al zittend fitheidsoefeningen, er is een vrouwelijke gymnastiekgroep en de judoclub geeft een fraaie demonstratie in het plaatselijke plantsoen.

Verder toont de middenstand met trots de nieuwe verworvenheden van de moderne tijd: een diepvrieskist in de supermarkt, een apparaat dat koffiebonen kan malen en een wasmachine met een aparte centrifuge!

Na een optreden van de brandweer leidt een prachtige optocht onder leiding van muziekvereniging Excelsior het einde van de dorpsfilm in.

Ons Dorp

Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via onze Facebookpagina en Uitzending Gemist.

De complete film (50 min) aanwezig bij Regionaal Archief Zutphen.