Erfgoedcentrum Zutphen tekent manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

20191210 Renske snijdt de taart aan NDEHet Erfgoedcentrum Zutphen heeft het manifest Netwerk Digitaal Erfgoed getekend. Daarmee ondersteunt het de principes van de ‘Nationale Strategie Digitaal Erfgoed’, namelijk digitaal erfgoed samen optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken.

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde waarden. In het manifest staat bijvoorbeeld dat ernaar wordt gestreefd de gebruiker met behulp van digitale technieken grenzeloze toegang te bieden tot het erfgoed in Nederland en dat de erfgoedinformatie op passende wijze beschikbaar is in het netwerk, zodat die efficiënter en effectiever beheerd, verbonden, verrijkt en gebruikt kan worden.

Steeds meer organisaties uit de erfgoedsector staan achter deze werkwijze en geloven dat we alleen het maximale uit digitaal erfgoed kunnen halen als we hierin samen optrekken. Boegbeeld erfgoed Hendrik Haafkens zette namens het Erfgoedcentrum Zutphen de handtekening tijdens de Week van het digitaal erfgoed: “Een vanzelfsprekende zet: we werken hard aan de digitalisering van onze archieven en het archiveren van digitaal geboren erfgoed. Dat zijn documenten die direct digitaal en niet eerst op papier zijn verschenen. Deze digitalisering is in alle opzichten belangrijk voor onze erfgoedtoekomst.”

Ondertekening Manifest Netwerk Digitaal ErfgoedOm de ondertekening te vieren, bezorgde het Netwerk Digitaal Erfgoed de medewerkers dinsdag een taart af bij het Erfgoedcentrum Zutphen.

In het Erfgoedcentrum Zutphen werken de vier erfgoedpartners Regionaal Archief Zutphen, Team Archeologie Zutphen, Monumentenzorg Zutphen en de Musea Zutphen samen. Zij zetten zich samen in voor het beheer en behoud van het materiaal en immaterieel erfgoed van de gemeente Zutphen en haar partners. De collecties en databases van deze erfgoedpartners zijn toegankelijk via het gezamenlijke portal www.erfgoedcentrumzutphen.nl.

Monumentendatabase

Begin volgend jaar wordt via dit portal ook de database ‘monumenten in Zutphen’ toegankelijk. Haafkens: “Agnes Koster-de Lange van monumentenzorg van de gemeente Zutphen heeft de database technisch afgerond. Er is ruim een jaar keihard aan gewerkt en we zijn er erg trots op dat die in het nieuwe jaar voor iedereen toegankelijk wordt.”