Uniek boek over archeologische vondsten uit de Walburgiskerk

De zeer bijzondere resultaten en vondsten van het archeologisch onderzoek in de Walburgiskerk in 2018 zijn in boekvorm verschenen. Dit boek God, geld en gebeente is nu te koop in de boekhandel, museumwinkel en Walburgiskerk. “Het is een fraai vormgegeven weerslag van een uniek onderzoek. Het is niet alleen boeiend voor wetenschappers maar voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat de bodem van de kerk eeuwenlang voor ons verborgen heeft gehouden”, aldus wethouder Mathijs ten Broeke.

De bodem van de kerk is een archeologisch rijksmonument. Toen in 2018 vloerverwarming werd aangelegd, konden de opgravingen worden uitgevoerd door team archeologie van de gemeente Zutphen. Ze brachten een schat aan informatie aan het licht, waaronder 443, meest middeleeuwse, munten, een bijzonder godsbeeld en muurwerk van de Romaanse kerk uit 1100. Het onderzoek heeft veel inzicht gegeven in het gebruik van de kerk in de middeleeuwen, waar het religieuze leven van de Zutphenaren zich afspeelde, waar tientallen altaren stonden, waar vereerd en begraven werd.

God, geld en gebeente is deel 134 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties. Diverse specialisten hebben een bijdrage geleverd aan dit 318 pagina’s tellende boek, met maar liefst 721 afbeeldingen in kleur. De paperback kost € 29,50, de hardcover € 39,50. De boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel, museumwinkel of de kerk.

Meer publicaties

In de reeks Zutphense Archeologische Publicaties zijn ook drie andere titels verschenen: Nr. 126 Het Statenbolwerk doorbroken, over de vestingwerken, militaria en kanonskogels die in Noorderhaven zijn opgegraven; Nr. 132 De Lijmerij over de lijmfabriek die als eerste industriële vestiging op de Mars mag gelden (1730-1834) en die opgegraven werd op de plaats van het nieuwe onderkomen van Zozijn; nr. 136 Mesolithicum, middeleeuwen en waterzuivering op het Hoge West, over 10.000 jaar bewoning op het rivierduin waar tot voor kort de waterzuivering van Vitens stond. Deze publicaties zijn voor € 5,95 verkrijgbaar. Ook deze zijn te koop bij de boekhandels, museumwinkel en de Walburgiskerk.