Regionaal Archief Zutphen digitaliseert en bewaart filmcollectie Historisch Genootschap Lochem

 

Historisch Genootschap Lochem heeft met een officiële ondertekening de films en rechten van de smalfilmcollectie van het Historisch Genootschap Lochem overgedragen aan het Regionaal Archief Zutphen (RAZ). Die collectie betreft films die met name door de Smalfilmclub Lochem en de vereniging Laren en Oranje werden gemaakt tussen 1930 en 1980, zoals lokale journaals. Bruin Films-Picturae heeft in opdracht van het (RAZ) deze collectie gedigitaliseerd.

Vanwege de (groeiende) historische waarde van dit soort materiaal benaderde het historisch genootschap het RAZ voor de bewaring, het beheer en de digitalisering. Voor dat laatste had HGL een flinke subsidietoezegging van de gemeente Lochem gekregen. Omdat ook het RAZ de waarde van dergelijk beeldmateriaal zag, was het bereid om ook in de digitalisering te investeren.

Hierdoor hebben zowel het RAZ als het HGL nu de beschikking over digitale films van hoge kwaliteit en in technisch goede (bewaar)conditie. Dat maakt het mogelijk om de films via internet te ontsluiten. Daartoe beschrijven in overleg met RAZ Wout Klein en Bart Verdult van het Historisch Genootschap Lochem de films en scènes. Ook maken zij diverse montages, selecties en collages die bij diverse gelegenheden door HGL vertoond kunnen worden, zoals het Geschiedeniscafé en op de website van het HGL. Het eerste resultaat - 'Lochem in de Vrije jaren 70' - met een selectie uit de Journaals van de Lochemse Smalfilmclub is vanaf 10 augustus tot en met 27 september te zijn in de expositie 'Sporen in het Landschap' in het Stadshuus in Lochem. Centraal in die tentoonstelling staat het fotografisch werk van Gerrit de Boer, jarenlang bestuurslid van de stichting 'Dag Lochem', die de tentoonstelling organiseert.

Zie ook het artikel dat de Stentor over de digitalisering van de filmcollectie schreef:

https://www.destentor.nl/lochem/digitaal-opgepoetste-lochemse-smalfilms-geven-oude-geheimen-prijs~a426546b/