Koninklijke onderscheiding uitgereikt bij heropening museum de Brandkas

Koninklijke Onderscheiding voor Herman Bosheide. Foto Fred Ernst

Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft donderdag 10 september een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Herman van Bosheide. Op 24 april liet zij hem al telefonisch weten dat hij een lintje krijgt. Gelukkig kon gisteren ook de daadwerkelijke uitreiking plaatsvinden.

Herman van Bosheide heeft een heel rijk vrijwilligersleven opgebouwd in Zutphen. Vele jaren lang heeft hij zich ingezet als penningmeester en adviseur van de Stichting Librije Walburgiskerk Zutphen. Hij is plaatsvervangend koster van de kerk, sleutelbewaarder en nauw betrokken bij de organisatie van jeugdkampen. Daarnaast heeft hij zorg gedragen voor de financiële huishouding van de Hervormde Gemeente Zutphen. Verder heeft hij het pand aan de Ravenstraat een heel bijzondere bestemming gegeven. In dat pand heeft hij een museum ingericht waarin het begin en de verdere geschiedenis van Nationale Nederlanden te zien is. Dit inmiddels wereldwijde concern is in 1845 in Zutphen begonnen met als naam “De Nederlanden van 1845”. In het pand, ook wel bekend als de ‘Brandkas van Henny’ bevindt zich ook een bibliotheek en een zeer uitgebreide snoepwinkel. Over alle voorwerpen die te zien en te koop zijn, geeft Herman met veel plezier uitleg.

Het kleinste museum in Zutphen is onlangs heringericht en ter ere van het 175 jaar bestaan van Nationale Nederlanden werd het pand feestelijk heropend. Deze opening werd verricht door CEO David Knibbe en burgemeester Annemieke Vermeulen. Een mooie dag om dan ook de Koninklijke onderscheiding uit te reiken aan de enthousiaste beheerder.

(foto Fred Ernst)