Het archief op bezoek bij OBS De Rietgors in Leuvenheim

Door de coronamaatregelen konden dit jaar enkele schoolprojecten van het Erfgoedcentrum Zutphen niet doorgaan. Met wat aanpassingen ging een kleinschalig maar erg leuk project met OBS De Rietgors in Leuvenheim gelukkig wel door. Twee keer ging de archivaris naar deze kleine dorpsschool in de gemeente Brummen: voor een les Leuvenheim in de archieven en voor een tweetal interviews met enkele enthousiaste leerlingen.

Jeelo-onderwijs

OBS De Rietgors heeft zich aangesloten bij de Jeelo-community, een nauw samenwerkingsverband tussen scholen, experts, bedrijven en instanties. Jeelo bestaat sinds 2008 en is de afkorting van "Je eigen leeromgeving". Het motto van de Jeelo-groep is: de regie bij kinderen om overal samen te leren. Jeelo biedt twaalf maatschappelijke projecten voor de groepen 1 t/m 8. Elk project is gebaseerd op drie pijlers: samen leven voor het vergroten van betrokkenheid, samen werken om elkaars talenten te delen en zelfstandig leren voor meer regie bij leerlingen. Behalve dit onderwijsconcept zorgt Jeelo ook voor een digitale leeromgeving en bouwen de leerlingen met Jeelo een portfolio op.

Inrichten van je eigen omgeving

Een van de twaalf projecten die Jeelo aanbiedt, is het project "Inrichten van je eigen omgeving". Het doel van dit project is dat leerlingen respect krijgen voor hun omgeving. Zij leren te begrijpen dat iedereen andere belangen heeft. Het is een hele kunst om met ieders wensen rekening te houden. Leerlingen leren dat ze daar hun steentje aan kunnen bijdragen. Bij De Rietgors gaan de leerlingen voor dit project de geschiedenis van het eigen dorp Leuvenheim verkennen. Juf Sanne Poelder formuleerde enkele algemene onderzoeksvragen voor groep 6, 7 en 8: Hoe zag het er vroeger uit in Leuvenheim? Welke gebouwen stonden er vroeger en nu niet meer? Daarna stellen de leerlingen een eigen onderzoeksvraag op en zoeken een persoon die hen kan helpen met het beantwoorden van deze vraag. Zij gaan die persoon interviewen. Al die onderzoekjes leiden tot heuse rapporten. Net voor de herfstvakantie werden die gepresenteerd.

Het archief naar Leuvenheim

De Rietgors schakelde de afgelopen jaren al vaker het Regionaal Archief Zutphen in om iets te over de geschiedenis van Leuvenheim te laten zien. Leerlingen onder begeleiding van ouders en leerkrachten kwamen dan naar het archiefdepot aan de Spiegelstraat in Zutphen. Voor de archivaris was dat een echte thuiswedstrijd.

Dit jaar waren vanwege de beperkingen door de coronamaatregelen de rollen omgedraaid en was de archivaris te gast in Leuvenheim. Met enkele originele archiefstukken - een doopboek uit de achttiende eeuw maakte de meeste indruk – en een digitale fotopresentatie gaf hij daar zijn les. Hij liet oude foto’s zien van de rijksweg die dwars door het dorp gaat. Je mocht er toen met 70 kilometer per uur doorheen jakkeren! Ook de spoorlijn van Zutphen naar Arnhem is zo’n aanwezig element in het landschap. Welke invloed heeft die op de inrichting van deze kleine gemeenschap?

Een ander aandachtspunt was natuurlijk het verdwijnen van winkels en andere voorzieningen. Daarmee kregen de leerlingen al de eerste antwoorden op de vragen van juffrouw Sanne cadeau. Voor Chloë, Freya, Daniël en Anne was de presentatie in de klas aanleiding om nóg meer te weten te komen over het archief. Zij nodigden de archivaris uit voor een interview.

Erfgoedcentrum en educatie

Scholen kunnen altijd terecht voor samenwerking met het Erfgoedcentrum Zutphen. Op de website van het Erfgoedcentrum Zutphen staat een hele pagina met projecten. Volgens de dienstverleningsovereenkomsten met de gemeenten Brummen en Lochem kunnen ook scholen uit deze gemeenten gebruikmaken van dit aanbod. Voor meer informatie neemt u contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..