Restauratie van de restauratieruimte

Natte restauratieatelier. Foto Ron ElsingaMomenteel wordt de restauratieruimte van het RAZ grondig verbouwd. De verbouwing duurt ongeveer zes weken. Dit kan leiden tot enige overlast in de studiezaal. We hopen op uw begrip.

De restauratieruimte is voor het RAZ een belangrijke ruimte. Er worden beschadigde boeken en documenten gerestaureerd, bijvoorbeeld als er zogenaamde inktvraat is opgetreden. Bij inktvraat gaat geschreven tekst en daardoor informatie verloren. De restaurator en haar team gebruiken de ruimte ook om nieuw ontvangen archiefstukken na te kijken op kwalijke zaken: zilvervisjes, schimmels en foute plastics willen wij absoluut niet in ons depot hebben!

Ondanks alle digitalisering blijft onderhoud aan papier dagelijks werk. De werkzaamheden die de medewerkers in de restauratieruimte verrichten, moeten gebeuren in een schone ruimte en met goede materialen. Alleen op die manier houden wij ons papieren erfgoed voor de toekomst goed bewaard. Een frisse en goed ingerichte werkruimte is daarom zeker geen overbodige luxe.

U leest hier meer over de werkzaamheden van het archief en van de restaurator

(foto Ron Elsinga)