Internationale wetenschappers onderzoeken
hoe Zutphen klimaatneutraal kan worden

Aftrap Roadshow Zutphen

Een team van internationale wetenschappers is maandag 6 september 2021 neergestreken in het Broederenklooster in Zutphen. Hier gaan ze onderzoeken hoe de gemeente klimaatneutraal kan worden. In een intensieve driedaagse marathon gaat het team aan de slag om de internationale kennis toe te passen op de verduurzaming van de Hanzestad. Het team wordt geleid door de Delftse hoogleraar Andy van der Dobbelsteen.

Het project is onderdeel van de samenwerking tussen TU Delft, Provincie Gelderland en gemeente Zutphen op het gebied van duurzaam erfgoed. Al sinds 2017 wordt regelmatig samengewerkt en kennis uitgewisseld. Dat is belangrijk want historische steden verduurzamen is een enorme uitdaging. We boeken daarin mooie resultaten maar er is nog veel nodig om de binnenstad ook echt energie duurzaam te maken.

Nieuwe inzichten

“Deze onderzoekers komen uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Delft. Stuk voor stuk brengen ze ons interessante en inspirerende inzichten. Die willen we natuurlijk gebruiken in onze plannen om Zutphen duurzaam te maken”, vertelt burgemeester Annemieke Vermeulen. “We kijken daarbij bijvoorbeeld naar het gebied Klein Vaticaan waar in de toekomst veel gaat veranderen.” Wethouder Eva Boswinkel is ook enthousiast: “In Zutphen hebben we al veel ervaring opgedaan met verduurzaming. Onze regionale energiestrategie hebben we net besproken in de gemeenteraad. Maar we kunnen alle goede ideeën om onze stad te verduurzamen goed gebruiken; we moeten met elkaar een tandje bijzetten om de klimaat doelstellingen te halen. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat van deze Roadshow.”

Woensdag presenteert het team de eerste resultaten. Daarna gaat een team van TU Delft-studenten ermee aan de slag. De resultaten vormen samen een routekaart voor verduurzaming van de binnenstad.

Fotobijschrift:
Burgemeester Vermeulen en wethouder Eva Boswinkel ontmoetten het team wetenschappers afgelopen maandag bij een stadswandeling door de binnenstad Zutphen. (foto Jolanda van Velzen/gemeente Zutphen)