Onderzoek rol gemeente bij Joods vastgoed van start

Synagoge groepsfoto door Jolanda van VelzenDe Radboud Universiteit Nijmegen is gestart met het onderzoek over de rol van de gemeente tijdens en na de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot Joods vastgoed. Al voor de zomer ontvingen burgemeester Annemieke Vermeulen en de voorzitter van de joodse gemeente de onderzoekers in de Zutphense synagoge. Op 14 oktober vindt daar een publieke bijeenkomst plaats over het onderzoek.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gingen de Nederlandse gemeenten verschillend om met het feit dat de Duitse bezetters de eigendommen van Joodse inwoners hebben gevorderd. Door digitalisering van archiefmateriaal en het koppelen van gegevens is gebleken dat een aantal gemeenten daarin verkeerd heeft gehandeld. Nabestaanden, Joodse organisaties, de media en historische verenigingen deden daarop een oproep om dit verder te laten onderzoeken.

De gemeente Zutphen heeft de opdracht voor dat onderzoek gegeven aan de Radboud Universiteit. Burgemeester Annemieke Vermeulen: "Ik vind het belangrijk om te weten hoe de gemeente heeft gehandeld. Dat voel ik ook als een verplichting naar de generatie die dit aangaat en geraakt heeft. Daarnaast is het van belang voor de huidige en toekomstige generaties om deze zaken op te helderen. Fijn dat het onderzoek nu loopt en ik hoop dat mensen die zich verbonden voelen met het onderzoek komen luisteren op 14 oktober.”

Uitnodiging bijeenkomst

Iedereen die zich verbonden voelt met dit onderzoek is welkom om op 14 oktober om 19.30 uur in de synagoge aan de Dieserstraat 11 om meer te komen horen over het onderzoek. Burgemeester Vermeulen vertelt daar welke vragen de gemeente heeft en de onderzoekers van de universiteit gaan in op de opdracht en de manier waarop ze deze uitvoeren. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden nodig. Dat kunt u doen door een email te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bent u niet in de gelegenheid om deel te nemen aan de bijeenkomst, maar heeft u vragen of wilt u uw verhaal of een familiegeschiedenis met de onderzoekers delen? Stuur u dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vult u het contactformulier van de Radboud universiteit in via deze link.

Op de foto: Voor de zomervakantie starten de onderzoekers van de Radboud Universiteit in de synagoge aan de Dieserstraat met een korte ontmoeting met burgemeester Annemieke Vermeulen. V.r.n.l. Pieter Slaman projectleider Zutphen Radboud, Marieke Oprel onderzoeker Radboud, burgemeester Annemieke Vermeulen, prof. Wim van Meurs hoofdonderzoeker, Rob Lezer voorzitter Joodse gemeente NIG de Stedendriehoek, Ron Elsinga archivaris Regionaal Archief Zutphen, Hendrik Haafkens Erfgoedcentrum Zutphen, Mirjam Vriend junior-onderzoeker Radboud. (foto: Jolanda van Velzen)