Onthulling straatnaam voor dokter Van Bork

Tekening door A. Nijenhuis van dokter Paul van Bork Groot Graffel collectie Regionaal Archief ZutphenOp woensdag 6 oktober onthult locoburgemeester Laura Werger het straatnaambord van het Paul van Borkplantsoen. Dit plantsoen in Leesten is vernoemd naar dokter Paul van Bork, vanwege zijn moedige acties in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam dokter Van Bork meerdere keren op voor zijn patiënten, waardoor hij driemaal gevangen werd gezet. Dat begon al in april 1943 toen hij weigerde de joodse patiënten af te staan.

Op 4 april 1945 kwam de psychiatrische inrichting Het Groot Graffel, tegenwoordig GGNet, zwaar onder vuur te liggen van oprukkende Canadezen die Zutphen kwamen bevrijden. Dokter Paul van Bork, de geneesheer-directeur, aarzelde niet. Hij zette zijn hoed op en liep in zijn doktersjas, met een witte handdoek aan zijn wandelstok, springend over de loopgraven naar de Kerkhofweg. Daar trof hij een jeep aan met een Canadese militair met koptelefoon op en vroeg om hem verbonden te mogen worden met zijn bevelvoerend officier. Die riep hij toe: "You’re killing all my patients." Daarna werd het stil. Met deze moedige daad redde hij patiënten en personeel in de inrichting.

Dit verhaal willen we in Zutphen nooit meer vergeten. Als eerbetoon aan deze vastberaden en moedige daden wordt het Paul van Borkplantsoen onthuld. Ook komt hier een monumentenbord bij met informatie over dokter Paul van Bork.

Bekijk hier het bord met meer informatie over dokter Van Bork (pdf opent in nieuw venster).