Gemeente Zutphen ontvangt unieke kaartencollectie De Zeeuw

Wim Aldershoff, de neef van Arie de Zeeuw, overhandigde de kaarten officieel over aan burgemeester Vermeulen. (foto Vincent Kramer/Musea Zutphen)"Een aimabele wijze man met een grote passie voor Zutphen, oude kaarten en het museum", zo zette conservator Christiaan te Strake hem in de presentatie neer. Arie de Zeeuw laat de stad Zutphen zijn complete kaartencollectie na aan zijn stad Zutphen. Deze collectie is donderdag 21 oktober officieel overdragen aan de gemeente Zutphen. Burgemeester Vermeulen nam ze om 10.30 uur in ontvangst van een neef van 'Kaarten Arie' in het auditorium van de Musea Zutphen.

De collectie is dan ook niet gering. Arie de Zeeuw laat, na een leven lang verzamelen, maar liefst ongeveer 1500 historische kaarten en prenten na, waarvan een deel uniek. Op de plechtigheid waren vrienden en familie aanwezig. Zo werden goede herinneringen opgehaald aan de tijd van kaartenbeurzen en lange gesprekken, door Peter van der Krogt, Jansonius-conservator bij het Allard Pierson Museum. Daarna droeg Wim Aldershoff, de neef van Arie de Zeeuw, de kaarten officieel over aan burgemeester Vermeulen.

De datum voor de overdracht, 21 oktober, is speciaal gekozen omdat De Zeeuw op deze dag 90 jaar zou zijn geworden. Arie werd op 21 oktober 1931 in Zutphen geboren, studeerde geografie in Utrecht en was meer dan veertig jaar als leraar verbonden aan het Baudartius College. Daarnaast stelde hij als positieve en gezellige vrijwilliger, meer dan een halve eeuw lang zijn kennis en tijd ter beschikking van het museum.

Zijn kennis over zijn geliefde stad Zutphen was onbegrensd. Ook zijn eigen Collectie de Zeeuw is in de loop der jaren uitgegroeid tot een particuliere collectie van landelijk belang. In 2000 werd De Zeeuw voor zijn bijdragen aan de samenleving benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Maar bovenal was hij een liefdevol en wijs mens. De laatste jaren werkte hij in 'zijn' museum vooral aan de inventarisatie van zijn eigen collectie. Na een korte ziekteperiode overleed hij op 31 januari 2021, 89 jaar oud.

Levenswerk

“Wat een bijzonder moment”, noemde burgemeester Annemieke Vermeulen de overdracht. “Arie de Zeeuw had het vast prachtig gevonden, dat zijn levenswerk op zijn negentigste verjaardag thuiskomt. Thuis op de plek waar hij zoveel jaren zo’n hartstochtelijke vrijwilliger was. Hij heeft in zijn leven bijzonder veel betekend voor cultuurliefhebbers binnen en buiten Zutphen. Vanwege zijn kennis over deze kaarten genoot hij landelijke bekendheid en aanzien: hij was echt een autoriteit op dat gebied en liet dat ook ten goede komen bij de advisering van aankopen door de museumcollectie. En vandaag mogen we zijn indrukwekkende verzameling voegen bij al dat moois dat we al hadden – dankzij zijn inspanningen. We zijn als gemeente ontzettend blij met zijn prachtige geschenk aan de Musea Zutphen.”

Met deze verzameling heeft het Stedelijk Museum Zutphen nu een van de mooiste historische kaarten- en prentenverzamelingen van Nederland.

Tentoonstelling Collectie De Zeeuw

Een selectie van De Collectie De Zeeuw is tot en met zondag 20 maart te zien in een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zutphen.

Op de foto: Wim Aldershoff, de neef van Arie de Zeeuw, overhandigde de kaarten officieel over aan burgemeester Vermeulen. (foto Vincent Kramer/Musea Zutphen)