Meer dan drieduizend bezoekers pop-upmuseum David Evekink

College bij David Evekink foto Anton de RondeVanwege het succes was de openstelling van het pop-upmuseum in de David Evekinkwoning aan de Berkelsingel al met twee weken verlengd. Maar half november ging de deur van deze bijzondere tentoonstelling in een van de oudste arbeidershuisjes in de stad echt dicht. Coördinator Mies van der Schuyt blikt enthousiast terug. “Wat ik het allerleukste vind is dat dit cultuur met een kleine c is: het is laagdrempelig en bezoekers komen met hun eigen verhaal.”

In het huisje was te zien hoe arbeiders in de negentiende eeuw leefden. Het is een van de activiteiten in het themajaar van de gemeente Zutphen: “De Vergeten Eeuw”. Deze eeuw kent ziektes en ellende, maar óók initiatieven om de kwaliteit te verbeteren. Een jonge houthandelaar David Evekink trok zich de belabberde woonomstandigheden van de arbeiders in die tijd aan. Toen hij, op jonge leeftijd, overleed liet hij 20.000 gulden na aan de Spaarkas. Hiervan werden arbeidshuisjes, waaronder deze aan de Berkelsingel, gebouwd. Deze ‘doelmatige woningen voor den arbeidende stand’ golden als hét voorbeeld van goede sociale woningbouw. De David Evekink Stichting bestaat nog altijd en beheert 272 voornamelijk negentiende-eeuwse woningen in Zutphen, waaronder het oudste uit 1874.

“Fantastisch, dat er eindelijk aandacht is voor de vergeten eeuw. DES was toen en nu een voorbeeld! Zou een permanente tentoonstelling moeten zijn!”
- Bezoeker in het gastenboek

Persoonlijke verhalen

Natuurlijk bezochten toeristen het huisje, maar het waren vooral ook heel veel Zutphenaren die wilden zien hoe de stadsbewoners in de Vergeten Eeuw leefden. De vrijwilligers, een kleine 25 in totaal, ontvingen - uitgedost in negentiende-eeuwse kledij - jong en oud. “Dat is leuk voor de bezoekers en voor de gidsen. Het maakt het gemakkelijk om met hen in gesprek te raken.” En gespreksstof was er genoeg; sommige bezoekers delen hun eigen verhalen soms zelfs ondersteund met foto’s. “De verbondenheid met de eigen stad vinden we heel bijzonder. We hebben een nazaat van David Evekink op bezoek gehad, verschillende Banemans en een familielid van een van die rijke Dorcas-dames die werk hadden voor naaisters zoals mevrouw Baneman.”

“Het hoogtepunt op onze historische Zutphen wandeling”
- Bezoeker in het gastenboek

Scholen op bezoek

Daarnaast ontvingen de gidsen ook schoolklassen in het David Evekinkhuisje. Zowel uit het basis- als voortgezet onderwijs. In de herfstvakantie richtten de vrijwilligers zich speciaal op kinderen. "Het is leuk om ze aan het verstand te peuteren dat het luxe leven van nu toch niet zo vanzelfsprekend is”, vertelt Mies van der Schuyt.

De tentoonstelling is vormgegeven door studenten van Aventus, samen met de David Evekink Stichting, Musea Zutphen en het Erfgoedcentrum Zutphen.

Op de foto: Bezoek van het college van de gemeente Zutphen aan het David Evekinkhuisje. In het midden Mies van der Schuyt. (foto Anton de Ronde)