Gerestaureerd atelier

(Door Margreet Keijzer)

Het Regionaal Archief Zutphen, dat het archief beheert van zowel Zutphen, Lochem als Brummen, heeft op de locatie aan de Spiegelstraat een eigen restauratieatelier. Het is niet vanzelfsprekend dat een archiefdienst een eigen restauratieatelier in huis heeft en daar zijn we daar ook trots op. Het belang van goed conserveren en onderhouden van alle binnengebrachte stukken is groot.

Restaurator Stein de Valk werkt al tweeëntwintig jaar op deze locatie in de oude binnenstad. Zij wordt daarbij ondersteund door collega Diana Materman en een viertal vrijwilligers. De ruimte waar zij hun belangrijke werk verrichten was behoorlijk verouderd en een aanvraag die al tijden geleden gedaan was, is onlangs gehonoreerd. De restauratieafdeling is voorzien van nieuwe vloerbedekking, plafond met ledverlichting en de wanden zijn weer opgefrist. Maar waar de restaurator vooral erg blij mee is, zijn de nieuwe spoelbakken.

Stein de Valk is papier- en boekrestaurator en enthousiast vertelt ze over haar werkzaamheden. "Nieuw" materiaal dat wordt binnengebracht, wordt op haar afdeling voorbereid op een verdere gang door het archief. Dat begint bij het schoonmaken van de archiefstukken, zoals het ontdoen van nietjes, stof, zilvervisjes et cetera. Dan wordt het klaargemaakt om op de beste manier gedigitaliseerd te worden. Dit gebeurt door de scangroep die in een andere afdeling haar werk doet. Als alle bewerkingen klaar zijn en beschadigd papier weer verstevigd en gerestaureerd is, kan alles zorgvuldig en goed verpakt het archief in.

Aan de Spiegelstraat zijn vier etages, met daarin tot zes kilometer archiefopslag, waar met klimaatbeheersing onze historie wordt bewaakt. Het Regionale Archief Zutphen werkt via het Erfgoedcentrum Zutphen samen met musea, archeologie en monumentenzorg.