Hoogstambrigade onderhoudt historische boomgaarden

Hoogstambrigade De Bleek 2021 foto Margreet KeijzerZo’n tien jaar geleden verwonderde een nieuwe inwoonster van Zutphen zich over het feit dat er een openbare boomgaard was waar je zo maar mocht plukken. Ze zag wel dat de bomen niet goed onderhouden waren en kwam in contact met Hanna Scholte die haar weer in contact bracht met een pomoloog. Een aantal geïnteresseerden hebben toen onder supervisie van die pomoloog bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland een theoretische- en praktische cursus gevolgd om deze hoogstambomen te gaan onderhouden. Zo werd er in de geschiedenis van Bongerd gelezen dat er voorheen vier rijen bomen stonden. Dat is in ere hersteld en oude rassen zijn terug gepland.

Van het een kwam het ander en ook andere boomgaarden werden aan hun handen toevertrouwd. Het arbeidsintensieve snoeiwerk van zo’n 200 bomen wordt gedaan door een groep van vijftien vrijwilligers waarvan Hanna Scholte en Erik Stokhuyzen de kartrekkers zijn. Zij verzorgen samen de bomen op De Bleek, in De Bongerd, het Wijnhofpark en het Tateplantsoen in Warnsveld. Een stevige klus waarbij ze in januari-februari de groei- en bloeisnoei doen en in augustus-september de vorm teruggeven aan de bomen. En soms zelfs beperkter, zoals de bomen die in de bloementuin aan De Bleek (zie foto) staan - daar kunnen ze alleen aan het eind van het jaar terecht. Dit vanwege de vroege groei van de stinzenplanten aldaar waardoor het te kwetsbaar wordt om in de tuin te werken.

Het gevolg van het snoeien is dat een boom langer leeft en mooier, gaver fruit geeft. Ook is er begonnen om oude rassen terug te brengen in het publieke domein. Af en toe krijgt de brigade bomen cadeau van de stichting, maar ze zijn ook zelf begonnen met het enten van fruitrassen. Het fruit gaat voor een deel naar de voedselbank, deels naar Het Dagelijks Bestaan en is er om uit te delen of voor het maken van sap. Tijdens de Open Monumentendagen van dit jaar zijn er zeker 1500 bezoekers op De Bleek geweest die allemaal een appeltje meekregen. Voor informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..