Charters uit de Tachtigjarige Oorlog

Charter 0001 2018 3499 0001Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) heeft een grote collectie charters. Een charter is een (meestal middeleeuwse) oorkonde waarin afspraken zijn vastgelegd. De charters uit de Zutphense archieven worden op de website getoond in de Chartercollectie.

Maar… deze collectie is nog niet af. Wekelijks worden er nieuwe afbeeldingen en gegevens toegevoegd. Van de meeste, heel oude charters, zijn al samenvattingen (regesten) beschikbaar. Maar over de charters uit de periode na 1550 staat nog weinig in de collectie vermeld. Dit voorjaar gaan medewerkers Marjan Hartsuiker en Mirjam van Velzen daarom aan de slag om de collectie aan te vullen en te kijken welk werk er nog gedaan moet worden om de collectie nóg beter te maken.

In 2022 staat de geschiedenis van Zutphen tijdens de Tachtigjarige Oorlog centraal in het themajaar 1572: de geboorte van Nederland (link opent in nieuw venster). Daarom wordt er eerst informatie toegevoegd bij de charters uit de periode van 1572-1648. Zo worden de Zutphense bronnen over deze veelbewogen periode nóg beter toegankelijk!

Lees meer over het charterproject op de projectpagina of bekijk de charters in de chartercollectie.

Afbeelding: Dit charter uit 1646 siert de chartercollectie, maar heeft nog geen beschrijving. Daar gaat verandering in komen!