ArcheoHotspot komt op school

De ArcheoHotspot komt er aan! Leerlingen in Zutphen kunnen vanaf februari 2022 kennismaken met archeologie. Een stukje verleden wordt dan door lesmateriaal en eenvoudige opdrachten bij hen op school gebracht.

Als in februari een foodtrailer, met als koosnaam “De Loempiakar”, een Zutphens schoolplein op komt rijden, dan is dat niet om loempia’s uit te delen aan de scholieren. Julie Winkelman, de bedenker van deze mobiele ArcheoHotspot, koos voor een moderne foodtrailer om haar spelmateriaal in te vervoeren. Maar ook dit is een traktatie die smaakt.

Uitdaging

De ArcheoHotspot bevat kisten met spelmateriaal dat de kinderen uitdaagt om kennis te maken met hun voorouders en hun leefgewoonten. ArcheoHotspots, meestal vaste locaties in musea, bestaan al sinds eind 2014. Maar de Zutphense ArcheoHotspot is bijzonder: dit is namelijk de eerste mobiele in Nederland. Door de mobiele aard van de hotspot kan deze langs allerlei plekken in en om Zutphen. Vaste standplaats van de trailer is archeologisch openluchtmuseum Erve Eme in Zutphen.

Zelf aan de slag

“Door met de mobiele ArcheoHotspot allerlei locaties en evenementen af te gaan, kunnen we bezoekers iets leren over archeologie, en daarmee hun eigen geschiedenis. En omdat we voor een mobiele versie hebben gekozen, kunnen we de archeologie ook echt naar de bezoeker zelf toebrengen,” aldus Julie Winkelman, locatiecoördinator ArcheoHotspot Zutphen. “Het hele idee van het ArcheoHotspot-concept is dat de bezoeker - jong en oud - zelf aan de slag kan met archeologie. Niet alleen vragen hoe het zit, maar ook echt zelf de handen uit de mouwen steken en zelf archeologisch materiaal aanraken en onderzoeken."

Ontdekken

Als Julie straks met haar kisten vol archeologisch spelmateriaal in de klas verschijnt, krijgen de kinderen in groepjes opdrachten. Want elke groep wordt door de inhoud van een van de kisten aangezet om in een minuut of tien een archeologische opdracht te maken. Te denken valt aan het sorteren van scherfmateriaal, munten natekenen, botten aanraken en bedenken van welk dier dit kan zijn geweest. Na de opdracht rouleren de kisten en krijgen ze de volgende opdracht. Voor elke goed uitgevoerde opdracht krijgen de leerlingen een scherf. Als eindopdracht mogen ze alle verdiende scherven aan elkaar puzzelen, om zo een archeologisch voorwerp in elkaar te zetten. In anderhalf uur kan er zo al heel wat ontdekt worden en als een school daar meer tijd voor wil vrijmaken, dan is dit in te passen.

“Echt archeologisch onderzoek, zoals helpen bij opgravingen, dat lukt natuurlijk niet op de schoollocaties - dat kan alleen bij Erve Eme. Maar de kinderen krijgen wel een indruk van wat archeologie inhoudt en wat dat zegt over het verleden.”
Door de rijdende ArcheoHotspot komt het materiaal en de uitdaging om je eigen verhaal en dat van je voorouders te ontdekken terecht bij veel meer kinderen. Voor de Zutphense scholen wordt straks veel met Zutphense voorbeelden gewerkt. Maar het basis lespakket is universeel en daarmee door ArcheoHotspots in heel Nederland te gebruiken. Er gaat een ‘oude’ wereld voor hen open.