Aflaatbrief als filmster?

Zutphen in Het verhaal van Nederland

Daan Schuurmans bij RAZVolgende week start bij de NPO de tiendelige televisieserie Het Verhaal van Nederland. Daarvoor bezocht de crew onder andere het Regionaal Archief Zutphen In het archiefdepot werd acteur en verteller Daan Schuurmans gefilmd terwijl hij in een speciale archiefkast de aflaatbrief van vrouwenconvent het Rondeel uit 1336 bekeek. Wat zal hij over dit bijzondere stuk gaan vertellen op televisie…? Dát blijft nog even een verrassing!

Gelukkig weten wij ook wel het een en ander over de brief. De zusters van het klooster het Rondeel kregen met deze aflaatbrief, opgemaakt in 1336 in Avignon, het recht om veertig dagen aflaat te geven (nou ja, verkopen…) aan hun weldoeners. Dat betekende veertig dagen minder te hoeven branden in het vagevuur, waar de ziel van zonden gezuiverd werd. In vroeger eeuwen bracht de verkoop van aflaten veel geld op. Het convent Rondeel kon hieruit een deel van de lasten van het huis betalen.

Bisschop

De aflaatbrief is opgesteld door een groot aantal bisschoppen. Aan het grote perkamenten stuk zit ook een kleine oorkonde vast. Deze is een half jaar later opgesteld door Jan van Diest, bisschop van Utrecht, als bekrachtiging van deze aflaat. Deze bevestiging was nodig, omdat het Zutphense klooster in zijn bisdom lag. Zonder zijn toestemming hadden de kloosterlingen geen aflaten mogen verkopen en was deze prachtige brief voor niets geweest!

Vanaf 2 februari

Het verhaal van Nederland gaat over Nederland vanaf de vestiging van de eerste bewoners. Daan Schuurmans neemt je mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. De serie is vanaf woensdag 2 februari (20.30 uur) te zien bij NPO 1.

De aflaatbrief is online te bewonderen in de beeldbank en in het echt in het Stedelijk Museum Zutphen.