ArcheoHotspot bezoekt basisscholen

In de eerste week van februari is de mobiele ArcheoHotspot van Zutphen voor het eerst langs basisscholen geweest. Tijdens deze pilotweek werden de eerste leskisten van het educatieve programma van de ArcheoHotspot uitgeprobeerd. Leerlingen van groepen 5 en 6 van drie verschillende basisscholen in Vorden en Warnsveld waren hierbij (zeer enthousiaste) proefpersonen.

De mobiele ArcheoHotspot van Zutphen, die sinds juni 2021 actief is, ontwikkelt een educatief programma voor basisscholen: de ArcheoHotspot komt de klas in om de leerlingen iets te leren over het werk van een archeoloog. Met behulp van verschillende leskisten ontdekken de kinderen in groepjes welke handelingen er komen kijken bij het vak van de archeoloog. Het educatief programma wordt de komende tijd verder aangevuld met nog meer leskisten, waarmee in de toekomst nog meer scholen bezocht zullen worden.

Leskisten

De leerlingen gaan steeds zo’n tien minuten aan de slag met een leskist, die hen iets leert over het werk van een archeoloog. Na tien minuten rouleren de groepjes en komen ze bij een andere leskist terecht. Zo konden de kinderen tijdens de pilotweek scherven sorteren, voorwerpen natekenen, en munten en pijpenkopjes determineren (onderzoeken). Ook moesten ze goed nadenken bij het ontdekken van voorwerpen (zoals een spintol en een vuurslag). Na elke opdracht verdienen ze een scherf, waarmee ze op het laatst zelf een archeologisch voorwerp in elkaar kunnen puzzelen.

Ontvangst

Tijdens de pilotweek bezocht de ArcheoHotspot drie scholen: De Hoge Voorde in Vorden en CBS Arcade en De Scheperstee in Warnsveld. In totaal hebben zes klassen (groepen 5 en 6) het educatief programma uitgeprobeerd. Sommige leerlingen stonden al te springen voordat de les überhaupt was begonnen. “Ik vind dit zo ontzettend leuk. Ik houd zo ontzettend veel van de natuur en van geschiedenis”, kwam een 8-jarige leerling zeggen tegen één van de ArcheoHotspot-gastdocenten. En achteraf was iedereen enthousiast, en vonden de leerlingen dat de les veel te snel voorbij was gegaan. Over welke opdracht ze het leukste vonden, verschilden de meningen, maar de eindopdracht met het scherven plakken was een van de favorieten.

Vervolg

Later in het voorjaar, voor de zomervakantie, bezoekt de mobiele ArcheoHotspot nog meer scholen in omgeving Zutphen en Lochem. Ook wordt het educatief programma verder ontwikkeld. “Er komen nog leskisten met wat meer archeologisch materiaal, zoals botten van dieren. En we willen ook nog meer technische opdrachten toevoegen, zoals jaarringonderzoek van houten voorwerpen en het bekijken van de lagen in de grond met grondboringen”, vertelt Julie Winkelman, locatiecoördinator van ArcheoHotspot Zutphen. “Op deze manier krijgen kinderen niet alleen een beter beeld van de lokale geschiedenis, maar ook van wat archeologie inhoudt. Want dat is veel meer dan alleen in de grond graven.”

De mobiele ArcheoHotspot van Zutphen is een samenwerking tussen archeologisch openluchtmuseum Erve Eme, Musea Zutphen, Erfgoedcentrum Zutphen, Team Archeologie (Gemeente Zutphen) en Erfgoed Gelderland.

(foto’s en tekst Julie Winkelman, locatiecoördinator ArcheoHotspot Zutphen)

Meer over de ArcheoHotpspot >