HiStory: Maak je verhaal geschiedenis

Het Erfgoedcentrum Zutphen is al een aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van HiStory: een digitale methode voor storytelling om groepen ouderen verhalen te laten vertellen en opnemen. Door ouderen verhalen te laten vertellen kun je mondeling erfgoed bewaren voor de toekomst. Kan daarnaast een verhalenvertelproject eraan bijdragen dat ouderen zich minder eenzaam voelen? Deze maand hebben we de methode opnieuw getest, met een groep monumentengidsen die zich vrijwillig aanmeldden als proefpersoon.

Monumentengidsen zijn het gewend om verhalen te vertellen, maar meestal gaat dat over de Burgerzaal, de Wijnhuistoren of de Sint-Janskerk. Voor deze HiStory-test doken we niet in de geschiedenis van de stad, maar in hun jeugd. En ook dat leverde boeiende verhalen op. De een stak de ander aan, met herinneringen over school, kattenkwaad en muziek.

Hoewel de facilitators, Hendrik Haafkens en Fiona de Heus, ondersteunt door Kim Helder van het Nationaal Ouderenfonds, genoten van alle verhalen die loskwamen, was het hen vooral te doen om de methode: werkt de website, helpen de feedbackkaarten mee om een verhaal beter te structureren en ontstaat er zo gezamenlijk een boeiende “tijdscapsule”?

In een reeks sessies worden deelnemers in een HiStory-project aan het werk gezet om een verhaal te vertellen, te structureren en fijn te slijpen, om aan het eind van de reeks de meest pakkende versie in te spreken op het platform. Daarvoor kunnen ze zich ook laten inspireren door foto’s en voorwerpen uit de tijd van hun herinnering.

Het Erfgoedcentrum Zutphen ontwikkelt de methode en het platform samen met organisaties in binnen- en buitenland. Het HiStory-project wordt gefinancierd door de Europese Commissie als onderdeel van het Active and Assisted Living Program (AAL) en nationale financieringsinstanties uit Oostenrijk, Zwitserland en Nederland (ZonMW).

Zie ook: