Archief van Charles Behrens toegankelijk voor het publiek

Door Rob Kammelar

0303 0157 0001 Charles BehrensCharles Behrens is bij het publiek niet zo bekend als die andere Zutphense tekenaar Jo Spier, maar hij was zeker zo goed en misschien wel veelzijdiger. Het Regionaal Archief Zutphen bewaart veel documenten die betrekking hebben op leven en werk van Charles Behrens. Sinds kort kunnen deze documenten worden ingezien en geraadpleegd door het publiek. Er is een inventarislijst met beschrijvingen van de archiefstukken online beschikbaar.

Behrens

Charles Glaude Behrens werd in 1907 in Zutphen geboren. Zijn vader was apotheker op de Houtmarkt in Zutphen. De jonge Charles bezocht de hbs in Zutphen en studeerde daarna landbouwwetenschappen in Wageningen. Na zijn studie ontwikkelde hij zich tot journalist, schrijver, vertaler, tekenaar, graficus, illustrator, ontwerper en meer. Kort voor de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar Zweden, waar hij tot zijn dood in 1965 leefde.

Het archief Behrens

0303_0154 Een van de vele ex librissen ontworpen door Behrens (zonder jaar). (collectie Regionaal Archief Zutphen inv.nr. 154 uit archief 0303 Behrens)Het archief bevat hoofdzakelijk stukken die het werkzame leven van Charles Behrens documenteren. Het gaat dan om reportages, reisverslagen en verhalen. Er zijn boeken die Behrens vertaalde uit het Zweeds, of waarvoor hij illustraties of bandontwerpen maakte. Verder bevat het archief veel originele grafiek - vooral ex librissen - en tekeningen van de hand van Behrens, vaak ontwerpen voor reclame of illustraties voor boeken en tijdschriften. Daarnaast bevat het archief correspondentie van Charles Behrens, stukken uit zijn schooltijd en familiedocumenten.


In 1994 publiceerde Chris Schriks het boek Charles Gl. Behrens. Portret van een journalist, vertaler, schrijver, boekverzorger, illustrator, graficus en briefschrijver.


(Foto boven) Behrens, vermoedelijk in de jaren ’50 en in Zweden (collectie Regionaal Archief Zutphen inv.nr. 157 uit archief 0303 Behrens 0303_0157_0001).
(Afbeelding onder) Een van de vele ex librissen ontworpen door Behrens (zonder jaar). (collectie Regionaal Archief Zutphen inv.nr. 154 uit archief 0303 Behrens, 0303_0154)